Izetbegović i Palmer su u telefonskom razgovoru zajednički ocijenili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ubrzao evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA istaknuo je kako se s dolaskom nove američke administracije očekuje i pojačano prisustvo SAD, te njihova podrška reformskim i integracijskim procesima.

Tema razgovora bila je i završetak izbornog procesa u Mostaru, a sagovornici su se saglasili da potrebno bez odlaganja pristupiti rješavanju nagomilanih problema u ovom gradu.

Palmer je izrazio očekivanje da će se uskoro nastaviti razgovori SDA i HDZ-a o implementaciji političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji se odnosi na reforme Izbornog zakona i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Izetbegović je naglasio da su SDA i HDZ sporazumom utvrdile principe koji podrazumijevaju balans između građanskog i etničkog, ali neće moći same kreirati konačno rješenje. Istaknuo je da je s obzirom na kompleksnost ovog problema potrebno snažnije uključivanje predstavnika svih parlamentarnih stranaka, predstavnika EU i SAD, ali i nevladinog sektora, te domaćih i stranih pravnih eksperata, kako bi se došlo do rješenja u skladu sa evropskim standardima.