Jeste li znali da je ovo najstarija džamija u BiH

Izgrađena 1457. godine, a njenu izgradnju je finansirao i omogućio osnivač grada Sarajeva Isa-beg Ishaković
Zvanično, najstarija džamija u Sarajevu, ali i u BiH, prema govoru Mufida Garibije, jeste stara Careva džamija. Ipak, prema predajama starih Sarajlija, s generacije na generaciju, oni su tvrdili da je mesdžid u Strošićima najstariji mesdžid, odnosno džamija u Sarajevu.

Po svim informacijama, ona je napravljena negdje oko 1473. godine, a Careva džamija je napravljena 1457. godine. Prema tim informacijama ipak je starija Atik, odnosno Careva džamija. Nalazi se u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u okvirima Sarajevskog muftiluka.

Careva džamiju je 1457. godine izgradio Isa-beg Ishaković i poklonio je sultanu Mehmedu II Fatihu, po kojem je dobila ime Careva, a potom je izgradio i upravno središte dvor – saray, po kome je grad dobio ime.

I Careva džamija i Saraj nastali su, dakle, prije 1462. godine, koju mnogi pogrešno navode kao godinu njihove izgradnje. Naime, godine 1462., napisana je Vakufnama Isa-bega Ishakovića o izgradnji njegovih zadužbina, što je najstariji izvor za proučavanje Sarajeva i dokument osnivanja grada, u kojoj su pobrojani izgrađeni i objekti koji će biti izgrađeni, kao i način na koji će oni biti održavani, a u kojoj je spomenuta i Careva džamija.

Na džamiji je 2000. godine izvršena sanacija krovne konstrukcije, zamijenjen pokrov i izvršena konzervacija drvene munare. Nažalost, ova džamija otvorena je samo tokom ramazana i tada se jedino mogu u njoj obavljati i namazi.

Izvor:avaz.ba