Justin Trudeau nakon otkrića masovnih grobnica djece: Moramo priznati istinu

Kanadski premijer Justin Trudeau obvezao se pružiti veću podršku preživjelima škola za prisilnu asimilaciju domorodaca nakon što je otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke djece.

Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudeau je obećao “konkretnu akciju” za podršku preživjelima, porodicama i domorodačkom stanovništvu, ali nije precizirao što bi to moglo biti.

“Nažalost, ovo nije iznimka ili izolirani incident. Nećemo se skrivati od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole su bile stvarnost – tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti”, rekao je Trudeau.

Neka su djeca imala samo 3 godine, a uzrok njihove smrti još uvijek nije poznat, piše Hina.

Slučaj je potaknuo pozive na istragu svih bivših rezidencijalnih škola. Institucije kojima upravljaju vlada ili Crkva bile su namijenjene prisilnoj asimilaciji domorodačke djece.

Temeljita istraga svih bivših rezidencijalnih škola mogla bi dovesti do dublje istine o genocidu nad našim ljudima”, rekao je nacionalni čelnik kanadske Skupštine prvih naroda Perry Bellegarde, a prenijele su novine The Globe and Mail.

Desetljećima su na hiljade djece oduzimane od njihovih porodica i smještane u internate, gdje su morali naučiti tradiciju europskih kolonijalista da bi zaboravili vlastitu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje bili su česti u ovim školama.

“Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala”, kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir. “U ovome trenutku imamo više pitanja nego odgovora.”

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izvještaj je utvrdilo da je više od 4100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnim školama. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Trudeau je na Twitteru napisao kako mu ta vijest “slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje”.

Godine 2008. kanadska se vlada službeno izvinula zbog tog sistema.