Skandalozno saopćenje HNS-a o turistima iz Saudijske Arabije: Arapi su u BiH dolazili ratovati….

Ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH blokirali su jučer u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, a kao razlog ministar BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) rekao je da je “Evropska komisija u tom pogledu jasno iskazala zabrinutost”.

Međutim, u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora, iza kojeg se krije HDZ, navode se neki drugi razlozi za navedeno destruktivno ponašanje ministara iz HDZ-a. Oni u svom saopćenju spominju čak i ratna dešavanja, odnosno dolazak turista iz Saudijske Arabije vežu sa učešćem Arapa u ratu u BiH.

“Dotična ministrica već danima vodi tobože turističku promociju i neviđenu brigu za turiste iz Saudijske Arabije u maniru: Turizam će propasti, država će propasti, sve će propasti ukoliko arapski turisti ne dolete u Bosnu i Hercegovinu… Vidimo da i SDA izlazi s usporedbama sa Švicarskom i njihovom tolerancijom za arapske turiste te moramo istaknuti i sljedeće: 90-ih godina su Arapi imali također liberaliziran ulaz u ovu europsku zemlju, prije svega zbog popriličnih svota na svojim bankovnim računima, dok su u BiH dolazili ratovati i činiti ritualna dekapitiranja i stravične zločine što dotična ministrica nikada neće istaknuti, a upravo ih je njezina stranka na ovim prostorima instalirala i dijelila im državljanstva i ordene časti”, navodi se u skandaloznom saopćenju HNS-a.

Islamofobični ministri iz HDZ-a su zanemarili niz mišljenja državnih institucija BiH.

Naime, na izmjenama Odluke o vizama, koja, između ostalog, tretira i državljane Saudijske Arabije, radi se godinama, pa je Predsjedništvo BiH još 2016. godine usvojilo zaključak kojim se daje saglasnost za olakšavanje viznog režima. Zatim su iste godine BiH i Saudijska Arabija potpisale Sporazum o saradnji u oblasti kriminala, koji su obje države ratificirale. Tim sporazumom je definiran i tretman državljana Saudijske Arabije koji ilegalno borave u BiH.

Svoja mišljenja na izmjene Odluke o vizama dali su Ministarstvo sigurnosti BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. Sve ove institucije imale su pozitivno mišljenje, a primjedbe Granične policije, koje se odnose na definiranje “organizirane turističke posjete” i “poslovne posjete”, ugrađene su u izmjene Odluke o vizama.

Ukidanje viza podržala je i Vanjskotrgovinska komora, Međunarodni aerodrom Sarajevo kao i Tour operater HR Holidays, agencija koja godinama posreduje pri dolasku turista iz Saudijske Arabije u BiH.

Jedina institucija koja je kasnila s mišljenjem je Ministarstvo finansija i terozra na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda, još jedan kadar HDZ-a BiH. Kada su dostavili mišljenje u njemu su naveli da je prihod od izdavanja viza oko 880.000 KM, pa zbog toga ne mogu podržati odluku. Povećanje ekonomske saradnje, povećan obim turističke aktivnosti i potrošnja, kako se navodi u mišljenju Ministarstva finansija BiH, predstavljaju prihode kantona i entiteta, a ne državnog budžeta.

Da nije tužno bilo bi smiješno to što 880 hiljada KM, na budžet BiH od 996 miliona maraka, predstavlja faktor u odlučivanju. Ipak, u Ministarstvu finansija BiH “ne znaju” da je, prema pokazateljima Vanjskotrgovinske komore BiH, samo 2019. godine u budžet institucija BiH samo od turizma, ро osnovu PDV-a, ušlo oko 350 miliona KM.

Takvih računica nije bilo kada je BiH, zbog interesa vjerskog turizma u Međugorju jednostrano ukinula vize za sedam zemalja Južne i Srednje Amerike, Argentinu, Čile, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venecuelu, kao ni kada su vize, također jednostrano, ukidane za još 31 zemlju.

Argumenat ministra Grubeše o zabrinuosti iz EU, nije bilo nigdje kada su u pitanju kineski turisti, a njima za EU treba viza, dok za BiH nije potrebna.

Blokada koju su u Vijeću ministara BiH izveli ministri HDZ-a sasvim sigurno će iskoristiti Albanija, koje je ukinula vize za Saudijce, a moguće i Hrvatska, koja je krenula u medijsku kampanju privlačenja turista iz tog dijela svijeta.

O čemu se zapravo radi možda je najbolje definirao nekadašnji premijer Unsko-sanskog kantona, a danas investitor u turizam Hamdija Lipovača. On je na Facebooku napisao da je u posljednjih nekoliko sati imao četiri otkazivanja. “Ljudi se izvinjavaju i idu gdje ih poštuju. Ovo je usmjereno protiv toga da Bošnjaci zarade sebi nešto”, napisao je Lipovača.

Izvor:saff.ba