Kad se šejtan najviše raduje?

Piše: dr. Džasim el-Mutawa / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedna žena mi se požalila na mnoge zabranjene kontakte njenog muža sa drugim ženama putem društvenih mreža. U razgovoru s njim, rekao mi je: ”Da, istina je to što je moja žena rekla, ja sam slab pred šejtanom i on uvijek izađe kao pobjednik.”

Ja sam mu rekao: ”Sljedeći put ću tražiti tvog šejtana da razgovaram s njim, jer je on razlog zašto si počinio grijeh.”

Rekao je: ”Prvi put razmišljam o ovoj frazi koju uvijek izgovaram, jer mislim da je šejtan razlog mog posrtanja i upadanja u grijehe.”

Odgovorio sam: ”Ne, posao šejtana je samo da ti dadne ideju, ali ti si odgovoran za odluku i implementaciju.”

Razgovor s njim je završen, ali se takav razgovor ponovio sa više osoba, jer mnogi misle da je šejtan razlog za upadanje u grijehe (harame) i da oni sami ne snose nikakvu odgovornost.

Zato sam prije izvjesnog vremena iznio ideju na društvenim mrežama i rekao mojim pratiocima da probaju ovu vježbu kako bismo saznali ko će biti pobjednik, mi ili šejtan. Naime, zamolio sam ih da nakon svakog namaza ostanu sjediti samo jednu minutu, ne mičući se i ne ustajući, već da samo spominju i veličaju Allaha.

Bio sam iznenađen kada sam pročitao komentare u kojima su mnogi od njih naveli da su uložili ogroman napor kako bi privolili sebe da mirno sjede jednu minutu. Najveći razlog koji ih je pozivao da brzo ustanu nakon namaza bio je to što su se sjetili zadatka koji mora biti obavljen ili što su im prsti posezali za mobitelom da prate najnovije vijesti i događaje na društvenim mrežama.

Sve te misli su zapravo od šejtana koji čovjeku želi upropastiti priliku zikra i veličanja Allaha i uskratiti mu veliku nagradu, jer je dio šejtanske politike i strategije da malim koracima dolazi do svog cilja. Zato je Allah opisao šejtanske trikove riječima: ”O vjernici, ne idite šejtanovim stopama!” (En-Nur, 21.) Šejtan ne govori odmah čovjeku da ubije, da počini blud, da laže ili krade, već ga svojom čarolijom postepeno zavodi i odvodi sa Pravog puta.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio nam je da je šejtan postavio svoj prijesto na vodi i svaki dan šalje svoje vojnike da zavode ljude i iskušavaju ih ne bi li upali u zabranjene stvari. Zatim na kraju dana održava sastanak kako bi saslušao izvještaje o postignućima svojih vojnika.

Jedan od njih mu kaže: ”Nisam otišao od tog i tog dok ga nisam naveo da ukrade”, drugi kaže: ”Nisam otišao od tog i tog dok nije počinio blud”, a treći kaže: ”Nisam otišao od tog i tog sve dok ga nisam naveo da pije alkohol.”

Nakon što je svaki od njih rekao ono što je uradio, Iblis to prokomentariše riječima: ”Nisi ti ništa uradio”, sve dok jedan od njegovih vojnika ne kaže: ”Nisam ostavio tog i tog i njegovu ženu dok se nisu razveli.” Šejtan se obraduje ovoj vijesti i hvali tog vojnika, govoreći: ”Da, ti si uradio pravu stvar.”

Ovdje se nameće važno pitanje: ”Zašto se šejtan toliko obraduje vijestima o razvodu braka, a ne obraduje se na isti način činjenju bluda, pijenju alkohola i drugim velikim grijesima?”

Možda će, onaj ko malo bolje razmisli o ovome, primijetiti da je za velike grijehe, kao što su blud, pijenje alkohola, laž i dr., Allah propisao pokajanje (tevbu), ili oni nestanu izricanjem kazne počiniocu zločina i grijeha i stvar je završena.

Ali kada su supružnici razdvojeni, prva stvar koju porodica gubi jeste autoritet ili vlast odlučivanja. Ako je porodica stabilna, pa sin ili kćerka pogriješe, onda autoritet oca ili majke utvrđuje i ispravlja krivo ponašanje.

Međutim, kada se roditelji razdvoje, može se desiti da se otac oženi drugom ženom i da dođe do spora oko starateljstva, pa se onda majka sama brine o djeci, i kada djeca dođu u dob puberteta, majka ih ne može kontrolirati. I ako djeca postanu neposlušna i upoznaju loše društvo, u ovom slučaju oni postaju šejtanovi vojnici i prijatelji, a da to i ne osjete.

Druga stvar koju porodica gubi nakon gubitka ovlasti odlučivanja i njegove centralizacije je slabo obrazovanje djece, jer će otac, ženidbom drugom, i majka, udajom za drugog, podići sebi novi dom, pa će u toj situaciji djeca postati lahak plijen šejtanu i njegovim vojskama.

Iz tog razloga, šejtan se raduje kada dođe do razdvajanja između supružnika, jer je jedan od njegovih ciljeva da poveća broj svojih vojnika između džina i ljudi.

I ovo je obećanje koje je spomenuo Gospodaru svjetova u Kur'anu, kao što se navodi u ajetu: “Gospodaru moj,” – reče Iblis – “zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudit ću se da ih sve zavedem, osim među njima Tvojih robova iskrenih.” (El-Hidžr, 39.-40.)
Izvir:saff.ba