KAKO ČUVATI LUK DA VAM ŠTO DUŽE POTRAJE?

Ako luk ne skladištite ispravno, može se brzo pokvariti pri čemu može stvoriti jako neugodan miris.

Uz to, ako ga ne spremite kako treba, vrlo brzo će proklijati i postati jako mekan te neće biti dobar za korištenje. Evo kako ispravno skladištiti luk tako da vam što duže potraje.

Luk trebate čuvati u hladnom, mračnom i suhom prostoru. Vlada i svjetlost uzrokuju plijesan i klijanje luka. Sve vrtste luka možete spremiti u neku prozračnu ili poluotvorenu košaru ili veću zdjelu.

Čuvajte luk tamo gdje svjetlost ne može doprijeti do njega. Osim toga, luk voli hladan prostor, ali ne smije biti na previše niskim temperaturama.

I krompir trebate čuvati u sličnim uvjetima kao i luk, ali ih nemojte držati zajedno jer je krompir skloniji truljenju.

Kako čuvati neiskorišteni luk

Temperatura koja najviše odgovara luku kreće se između -1°C i 10°C. Ako ga čuvate na toj temperaturi može vam potrajati i do godinu dana, navodi Bon appetit. Na drugim temperaturama može propasti kroz nekoliko sedmica.

Ako vam je ostala polovica neiskorištenog luka, spremite je u frižider te će vam tako potrajati do sedam dana. Uz to, polovicu luka uvijek najprije spremite u neku zdjelu, a najbolja opcije je staklena zdjela. Tako ćete spriječiti širenje mirisa po cijelom frižideru, ali to će i luk zaštiti od vlage i oksidacije.

Izvor:hayat.ba