U Alpama se smrznule mlade alpinistice, jedna je imala 29, druga 28 godina

Sve do večeri spasioci nisu imali nikakvih informacija o njima

Dvije žene smrznule su se u Alpama na više od 4.000 metara nadmorske visine kod talijansko-švicarske granice, naveli su spasioci iz regije Aoste u sjeverozapadnoj Italiji. Talijanski mediji objavili su o kome se radi. Martina Svilpo, 29-godišnjakinja iz mjesta Crevoladossola, te Paola Viscardi, 28-godišnjakinja iz mjesta Trontano.

Muškarac Valerio Zonna (27), koji je bio sa stradalim ženama, prebačen je u švicarsku bolnicu u subotu navečer. Imao je hipotermiju i ozebline.

Njih troje su bili na planinskom masivu Monte Rosa u Peninskim Alpama, čiji je najviši vrh Dufourspitze na više od 4.630 metara nadmorske visine.

Jučer popodne njih troje prvi je put pozvalo pomoć. Sve do večeri spasioci nisu imali nikakvih informacija o njima, tek tada su opet pozvali pomoć i tada su spasioci krenuli u akciju. Ali s obzirom na nevrijeme helikopterom nisu mogli ići pa su krenuli tlom. Operacija je bila izuzetno teška, noć, nevrijeme… Oko 21 sat uspjeli su spasioci doći do njih helikopterom, ali već je bilo prekasno.

Spasioci su bezuspješno pokušavali oživjeti dvije žene.

Jedna žena umrla je par minuta nakon što su spasioci stigli, dok je druga prevezena do niže točke, do kolibe, gdje ju je ljekar pokušao reanimirati ali bezuspješno.

Spasilačke službe navode da su se vodili kao nestale osobe. Pronašli su ih s talijanske strane Vincentove Piramide. No, ekstremne vremenske prilike i snažni vjetrovi otežali su im operaciju spašavanja.

Izvor:avaz.ba