Pitanje na koje konačno imamo odgovor: Da li je kukuruz dobar za naše zdravlje?

Da li se isplati oslanjati se na sezonski proizvod?

Kukuruz je omiljena letnja poslastica mnogih ljudi, ali nutricionisti i poštovaoci zdravog načina života imaju dvosmislen stav prema njemu. Kukuruz je bogat biljnim proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima – karotenoidima, koji mu daju jarko žutu boju. Istovremeno, biljka sadrži pristojnu količinu šećera, skroba, glutena i mnogih drugih supstanci, čija upotreba je veoma upitna.

Blagotvorna svojstva

Kukuruz duguje svoju sjajnu boju snažnim prirodnim antioksidansima – karotenoidima. Njihov sadržaj u kukuruzu je dovoljno velik, što im omogućava da štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, smanjuju upalu i usporavaju proces starenja. Uz to, karotenoidi igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida – mogu sprečiti degeneraciju očiju povezanu sa godinama i smanjiti rizik od katarakte. Aktivne supstance u zrnu kukuruza značajno poboljšavaju varenje, sprečavaju upale i bolesti gastrointestinalnog trakta – kukuruz je naročito dobar za crevno zdravlje.Zašto ne treba jesti kukuruz prečesto?

Kukuruz spada u skrobno povrće, što znači da ukoliko želite da smršate nije vaš pomoćnik. Skrob je polisaharid, u procesu varenja se pretvara u glukozu što, kao što znate, u velikim količinama dovodi do povećanja telesne težine i niza zdravstvenih problema. Kukuruz takođe sadrži puno šećera, što podrazumeva veliko opterećenje ugljenih hidrata i prilično visok sadržaj kalorija. Uz to, kukuruz sadrži antinutrijente. Na primer, kukuruzne žitarice su bogate cinkom, magnezijumom i manganom, neophodnim za pravilno funkcionisanje tela, ali se zahvaljujući fitinskoj kiselini (antinutrijentima) praktično ne apsorbuju,piše Stil

U potpunosti odbiti kukuruz, posebno ako ga stvarno volite, nije obavezno. Jednostavno bi trebalo samo ograničiti konzumiranje.

Izvir:haber.ba