Kako je govorio Biden: Tuđman je autoritarni razbojnik i gramzivi moćnik. On i Milošević htjeli su podjelu BiH

Američki predsjednik Joe Biden tokom devedesetih je Franju Tuđmana, što proizlazi iz transkripata rasprava u američkom Senatu, nazivao faktorom nestabilnosti na Balkanu, autoritarnim razbojnikom i gramzivim moćnikom, pišu Novosti.

Iako je Biden imao jasan stav o srpskoj odgovornosti za sve sukobe na području bivše Jugoslavije i iako je među prvima tada u Senatu govorio o odgovornosti Miloševića za agresiju u Hrvatskoj, smatrao je da ni Tuđman ne pripada pravoj strani historije.

Tako je 1997. godine uputio zahtjev za obustavu pozajmice Svjetske banke Hrvatskoj. U obrazloženju je tražio da Hrvatska procesuira svoje ratne zločince te napisao:

“Stravični ratovi u Bosni i Hrvatskoj od 1991. do 1995. imali su mnogo složenih uzroka. Jedan od njih bio je i slabo prikrivena želja srpskog predsjednika Miloševića i hrvatskog predsjednika Tuđmana da podjele BiH”. Tuđmana je tada nazvao “gramzivim moćnikom”.

“Svjesno je tetošio optužene ratne zločince uprkos obavezi prema Daytonu da ih preda Međunarodnom sudu u Haagu”, govorio je Biden o Tuđmanu. “To da Tuđman odbija predati optužene koji žive u Hrvatskoj je uvreda za civilizirane ljude posvuda i direktni šamar u lice Sjedinjenim Državama koje su posredovale u potpisivanju Daytonskog sporazuma”, poručio je.

“Autoritarni razbojnik”

Tuđmanu je Biden, osim neprocesuiranja ratnih zločinaca, spočitavao i onemogućavanje povratka srpskog stanovništva. “Ovi bezakoniti pojedinci odbili su sve međunarodne pokušaje integracije Mostara te su pribjegli smrtonosnom nasilju nad muslimanima”, rekao je, prenose Novosti.

U Senatu je tokom devedesetih redovito govorio protiv Tuđmana. Tako je u maju 1997. godine rekao:

“Trenutno imamo situaciju u Hrvatskoj u kojoj je predsjednik jako bolestan. On je, blago rečeno, moćnik i sve što ide uz taj opis. Radi se o tipu koji nije bombonjera.

“Tuđmana je tom prilikom nazvao i autoritarnim razbojnikom koji će učiniti sve da “torpedira Dayton”.

U julu 1999. godine Biden je za vrijeme rasprave na temu Izgledi demokratije u Jugoslaviji kazao: “Razlika između Hrvatske i Tuđmana, koji bi itekako mogao biti optužen za ratne zločine, i Srbije i Miloševića jest u tome da u slučaju Hrvatske imamo ozbiljna sredstva za utjecaj. Hrvatska želi postati članica NATO-a, dijelom EU i Zapada. Milošević ne želi Srbiju na Zapadu.”

“Satkan od istog materijala kao Milošević”

U govoru u septembru 2000. godine Biden je kazao da je Tuđman satkan od istog materijala kao Milošević.

“On je agresivni, antidemokratski vođa. Jedini razlog zašto sam zagovarao pomoć u obnovi njegove vojske bio je taj što, za razliku od Srbije, Hrvatska nije predstavljala veliku prijetnju regiji”, rekao je Biden.

Izvor.face.ba