Preminuo ratni zločinac Drago Samardžija

Ratni zločinac Drago Samardžija, pukovnik Vojske Republike Srpske preminuo je u 75. godini od posljedica srčanog udara, javljeno je iz Boračke organizacije RS.

Samardžija je tokom agresije na BiH bio komandant 17. Ključke lake pješadijske brigade i 7. Kupreške motorizovane brigade Vojske RS.

Rođen je 14. januara 1946. godine u selu Humići, opština Ključ.

Samardžija je optužen da je od juna 1992. do kraja iste godine, zajedno s pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ i članovima Kriznog štaba općine Ključ, učestvovao u provođenju strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH. 

Prema navodima optužnice, on je naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom. 

U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije Srpske Republike BiH”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ratni zločinac Drago Samardžija - undefined
Arhiv: Ratni zločinac Drago Samardžija

U optužnici se navodi da su žrtve napada kojima je komandovao osumnjičeni Samardžija ekshumirane iz više masovnih grobnica na području općine Ključ i identifikovane.

Sud Bosne i Hercegovine je 11. decembra 2013. godine potvrdio optužnicu koja optuženog tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Lice je bilo nedostupno pravosudnim organima.

Imao je dvojno državljanstvo – BiH i Srbije.

Više o optužnici protiv Samadžije možete pročitati na linku OVDJE.

Sahrana zločinca Samardžije bit će obavljena u Banjoj Luci, a datum sahrane bit će naknadno objavljen.

Iza Samardžije ostali su supruga, sinovi i unučad.