Kako je izgledala inauguracija prvog poslijeratnog Predsjedništva BiH

Prvi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran je u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima, direktnim glasanjem u FBiH i u RS-u. Za članove Predsjedništva BiH izabrani su Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik, i Krešimir Zubak.

Prva svečana inauguracija je održana 5. oktobra 1996. godine u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu a za sigurnost se brinulo 300 talijanskih pripadnika IFOR-a zajedno sa 50 oklopnih vozila.

Srpska delegacija predvođena Momčilom Krajišnikom bojkotovala je inauguraciju zbog kako su tada naveli “straha za ličnu sigurnost”. Srpsko vodstvo je također optuživalo Izetbegovića da je “prekoračo” svoja ovlaštenja kada je neposredno pred sjednicu na sastanku u Parizu uspostavio diplomatske odnose između BiH i SR Jugoslavije.

Visoki predstavnik EU-a Carl Bildt i specijalni izaslanik SAD-a Richard Kornblum, koji su doletjeli u Sarajevo kako bi prisustvovali ceremoniji, oštro su kritikovali srpsko vodstvo zbog njihovih postupaka. Krajišnik je tražio da se inauguracija obavi na Sarajevskom aerodromu ili u prostorijama američke ambasade u BiH.

Izaslanstva Hrvatske i SR Jugoslavije, šef misije OSCE-a, veleposlanik Robert Frowick su također bili prisutni na ovoj svečanoj sjednici.

Nakon više od sat vremena kašnjenja, Bildt je objavio da se srpska delegacija povukla i da će se polaganje zakletve održati bez njih. Na Palama, zamjenik Carla Bildta, njemački diplomat Michael Steiner pokušao je uvjeriti Srbe da pristustvuju sjednici no nije uspio.

Na ovoj svečanosti zakletvu je položio i prvi saziv Parlamentarne skupštine BiH, no bez predstavnika srpskih političkih opcija. Prva zasjedanja su obilježile velike tenzije pa se i sam kontinuitet održavanja smatrao za veliki uspjeh.

“Mnogi u ovoj zgradi borili su se jedni protiv drugih tokom gorkih godina rata, dijelila vas je prošlost, ali vas mora ujediniti budućnost”, poručio tadašnji visoki predstavnik Bildt.

Sjednica Predsjedništva u hotelu

Sjednica Predsjedništva u hotelu “Saraj” (Foto: EPA-EFE)

Prva zajednička sjednica je održana u hotelu “Saraj” nakon toga su održavane naizmjenično u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici i u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Prvi saziv Predsjedništva vršio je dužnost do oktobra 1998. godine, kada su implementirani rezultati izbora iz septembra iste godine i kada je konstituisan drugi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor:klix.ba