Karim Khan izabran za glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda

Predstavnici 123 zemlje članice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) izabrale su u petak uvečer britanskog advokata Karima Khana za novog glavnog tužioca tribunala za ratne zločine, koji će zamijeniti Fatuu Bensoudu kada joj istekne devetogodišnji mandat kasnije ove godine.

Khan, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, bio je glavni favorit za tu funkciju ali ni on niti bilo koji drugi kandidat nije dobio potrebnu većinu poslije prvog kruga glasanja, pa je u petak održan i drugi krug u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Khan je pobijedio dobio 72 glasa, ispred Fergala Gaynora iz Irske sa 42 glasa, Španca Carlosa Castresana Fernandeza sa pet glasova i Frančeska Loa Voija iz Italije sa tri glasa. Jedan član nije glasao.

Tužilac tog suda ima jedan od najtežih mjesta u međunarodnom pravu zbog prirode slučajeva koje sud razmatra.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa je prošle godine Bensoudi i jednom od njenih glavnih pomoćnika uvela sankcije zato što su nastavili da istražuju navode o ratnim zločinima Amerikanaca u Afganistanu.

UN ima ukupno 193 članice, ali više njih nije član Međunarodnog krivičnog suda sa sjedištem u Haagu, poput SAD-a i Izraela.

Britanac Karim Khan je advokat specijalista za ljudska prava. On je nedavno vodio specijalnu UN istragu o zločinima ISIS-a i tražio suđenja slična onima za nacističke vođe u Nirnmbergu.

Novi tužilac na dužnost stupa 16. juna, a imat će mandat od devet godina.

Prve odgovornosti novi tužilac imat će u odlučivanju o narednim fazama istrage o ratnim zločinima u Afganistanu i posebno spornoj istrazi o izraelsko-palestinskom sukobu iz 2014. u Gazi.

Izrael i SAD su se čvrsto suprotstavili istrazi suda o navodnim ratnim zločinima izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa. Prošle sedmice su sudije MKS-a ipak odlučile da sud ima jurisdikciju nad događajima u okupiranim palestinskim teritorijama, čime je otvoren put ka istrazi o ratnim zločinima.

MKS je jedini stalni sud za ratne zločine na svijetu. Često je kritikovan zbog bavljenja uglavnom slučajevima afričkih zemalja.

Izvor:saff.ba