Komšić: Presudom Mladiću jasno je da Republika Srpska nikada neće biti nezavisna država

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je poručio da se u budućnosti moraju iz političkog i javnog života izbaciti svi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kako današnja presuda Ratku Mladiću, u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkog poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komšić je u reakciji naveo da je presudom veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva RS-a proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela:

“Među kojima je i zločin genocida. Zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja. Kada to sve znamo, onda je jasno da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine. U kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva. Sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima.”

Komšić je kazao i da je vojni i politički vrh RS-a presuđen za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja Bosna i Hercegovina te je dodao da se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.

“To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država. Teško je povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama. U čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću”, naveo je Komšić.

Komšić je poručio da se u budućnosti mora okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Izvor:haber.ba