Ovo je sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića

Ovo nije prvi slučaj da je Nijambe htjela oslobađati srpske ratne zločince

Žalbeno vijeće odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje po svim tačkama sutkinje Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatvora.

Žalbeno vijeće koje je donijelo odluku činile su sudije Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) iz Zambije, Mustafa el Baž (Mustapha El Baaj) iz Maroka, Aminata Ngum (Aminatta N'Gum) je iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) iz Ugande, Sejmont Penton (Seymout Panton) je s Jamajke.

Zanimljvo da je sutkinja Nijambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća, te da je bilo po njenom, Ratko Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama optužnice. 

Ovo nije prvi slučaj da je Nijambe htjela oslobađati srpske ratne zločince.

Sutkinja Nijambe, koja je bila i predsjedavajuća Žalbenog vijeća na suđenju Mladiću, bila je članica Sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici. Međutim, ona je i tada izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala “građanskim”, osporavala razmjere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske te je Tolimira smatrala nevinim.

– Suprotno stavovima većine članova Vijeća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava željelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsjedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ‘prisilno premještanje’ doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namjerom, napisala je sutkinja Nyambe u izdvojenom mišljenju.

Ipak, na svu sreću, i pored Nijambe, kod većina ostalih sudaca preovladao je zdrav razum te će krvnik i monstrum iz Kalinovika ostatak života provesti iza rešetaka.

Izvor:avaz.ba