Opasna poruka bihaćko-petrovačkog episkopa povodom uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije objavio je veoma opasnu reakciju na uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju. Njegova reakcija je opasan doprinos širenju mržnje i huškanju Srba na osvetu prema Bošnjacima.

– Rušenje Hrama Usjekovanja glave Svetog Јovana Krstitelja u Konjević Polju odvija se po pozitivnim pravnim normama, u skladu sa sudskim odlukama, ali i sa blagoslovom crkvenih i državnih vlasti. Reklo bi se, svi su rekli `da`, da bi pravo pogazilo pravdu, da bi inat nadvladao razum, da bi surovi prizori rušenja hrama u ovoj nesrećnoj zemlji dodatno podstakli bratomržnju Srba i Bošnjaka – rekao je episkop bihaćko-petrovački.

Vladika Sergije u besjedi objavljenoj na stranici Eparhije bihaćko-petrovačke kaže da niko ne osporava činjenicu da je hram podignut bespravno, na tuđoj zemlji, bez volje vlasnika.

On smatra da je moglo drugačije, da se htjelo, da je bilo zrna ljubavi prema ovoj zemlji, prema jednom i drugom narodu, ali je trijumfovao inat, koji će poroditi sve osim dobrosusjedskih odnosa dva naroda.

– Ako je ovdje trijumfovalo pravo nad pravdom, opravdano se postavljaju pitanja hoćemo li rušiti džamije podignute na temeljima pravoslavnih hramova, takođe bespravno i mimo volje pređašnjih vlasnika? Hoćemo li rušiti zadružne domove sagrađene od ostataka porušenih manastirskih i parohijskih hramova? Hoćemo li rušiti objekte podignute na crkvenoj zemlji koje su gradili Turci, Austrougari, ali i oni u vremenu SFRЈ? – upitao je vladika Sergije.

On je upitao i zašto bjelosvjetski moćnici ne nalože rušenje minareta na Svetoj Sofiji?

– Pod izgovorom prava čine nam nepravdu, pod plaštom mira uvode nas u neke nove ratove. Ako ćemo zadovoljiti zemaljsku pravdu u Konjević Polju, onda ćemo tražiti njeno ispunjenje na svakom kutku BiH, pa neka pravo caruje nad svima, a ne samo nad nekima i negdje – poručio je vladika Sergije.

Izvor:saff.ba