Meteorolozi upozoravaju: Ova bi mogla biti najtoplija godina ikada

Naučnici smatraju da će meteorološki fenomen El Nino u kombinaciji s rastućom klimatskom krizom vjerovatno oboriti sve rekorde mjerenja u 2023. godini.

Meoteorolozi prognoziraju da će se prirodni fenomen koji se pojavljuje na pacifiku El Nino javiti krajem ove godine, što će dodatno pogoršati ekstremne vremenske prilike širom svijeta.

El Nino je fenomen vezan uz zagrijavanje voda istočnog ekvatorijalnog Tihog oceana, ciklički, koji se događa svake tri ili osam godina i traje 8-10 mjeseci.

To je topla faza ekvatorijalnog pacifičkog klimatskog uzorka koja uzrokuje nebrojene i ozbiljne štete u intertropskom i ekvatorijalnom pojasu, uglavnom zbog jakih kiša.

Time će prosječna temperatura porasti za vrtoglavih 1,5 stepeni, što znači da bi 2023. mogla biti jedna od najtoplijih godina otkako postoje službena mjerenja.

Godina 2016. je trenutno najtoplija godina, prema zapisima koji datiraju iz 1850. Tada je na Pacifiku zabilježen klimatski obrazac “El Nino”, koji, uz trendove globalnog zatopljenja, povećava globalne temperature.

Gasovi “staklene bašte” koje emituju ljudske aktivnosti do danas su podigli prosječnu globalnu temperaturu za oko 1,2 stepen celzija.

Ovo je već dovelo do katastrofalnih posljedica širom svijeta, od velikih vrućina u SAD-u i Evropi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, koje su nanijele štetu milionima ljudi, prenosi Guardian.

Izvor: klix.ba