Milanović boravi u Slovačkoj gdje je sudjelovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, javila je Hina.

S njima je razgovarao o sjevernoatlantskom sastanku na vrhu u ponedjeljak u Bruxellesu na kojem je Hrvatska, prema riječima hrvatskog predsjednika, tek nakon šest dana insistiranja uspjela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Daytonski sporazum.

– To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo biti riješeno još prije sedmicu dana. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Daytonom, želi ga razmontirati – rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritiziraju srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog sporazuma.

– To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno – poručio je Milanović.

Rekao je da se uvrštenju Dayona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo “više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomatija”.

– Zapadna Evropa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa – ustvrdio je predsjednik Hrvatske.

Kritika njemačkoj diplomatiji

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila njemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje “pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima”.

Aktualni šef njemačke diplomacije je Heiko Maas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Dio zapadnih država za BiH zagovara “građanski model” kojim bi se zamijenio dejtonski koncept triju jednakopravnih naroda, a hrvatski predsjednik je dan ranije kazao kako “to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

– To neka si rade doma. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Schengen – rekao je Milanović.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi “ispod radara” te da bilo kakve promjene u BiH moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Daytonskog sporazuma.

– Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Daytona i BiH – istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

– To se tako radi u diplomatiji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomatiji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli – rekao je Milanović.