Budući da je Slovenija prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) još nije u sigurnoj “zelenoj” zoni, zaštitne maske u zatvorenim prostorima, dezinfekcija ruku, distanca i neke druge mjere i dalje ostaju na snazi, a prisustvovanje nekim događajima u grupi moguće je i dalje samo cijepljenima, onima koji su covid preboljeli ili ljudima sa svježim negativnim testom.

U slovenskim bolnicama je po zadnjim podacima 122 covid pacijenata, najmanji broj nakon 7. oktobra, a vladin stručni tim i dalje će jednom sedmično razmatrati epidemiološku situaciju i ovisno od stanje predlagati preporuke vezane za Covid.

– Molim sve da i dalje poštuju sve preporuke. Sve mjere ostaju na snazi dok ih vlada ne ukine ili ne produži vrijeme njihova trajanje – kazao je Vindišar.

Pozvao je sve ljude da se cijepe, što je najbolji način da dođe do željene masovnije zaštite od bolesti, rekavši da je sada u zemlji dovoljno cjepiva.

– Iza nas je teških godinu i po dana. Epidemija nas je postavila pred mnoge kušnje. Saradnjom i solidarnošću ćemo ih prevladati, ali još nismo prošli ciljnu liniju – kazao je Vindišar, prenosi Hina.