Mladiću, ostavio si divnu lekciju o dobročinstvu prema roditeljima

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Mladić je odveo svoga oca kod doktora na pregled i na povratku, otac mu je rekao: ”Sine, gladan sam!”

Sin je odmah odveo svoga oca u najotmjeniji restoran da jede. Njegovom ocu su ruke drhtale, i dok je jeo rasipao je hranu po podu i odjeći, što je privuklo pažnju prisutnih u restoranu.

Mladić je ostao miran. Čekao je da njegov otac završi s jelom. Nakon toga ga je odveo do lavaboa i oprao mu ruke, usta i lice, te mu oprao odjeću.

Onda se vratio i počistio sto i prostor oko stola za kojim je njegov otac jeo, zatim je platio račun i izašao, ispraćen pogledima ljudi u restoranu.

Kada su on i njegov otac htjeli da uđu u auto, jedan čovjek, koji je bio u restoranu, prišao im je je i poljubio starca u glavu a mladića u čelo, rekavši mu: ”Mladiću, zar nisi primijetio da si nešto ostavio u restoranu?!”

Mladić mu je rekao: ”Ne!”

Čovek je odgovorio: ”Da, da! Ostavio si divnu lekciju o lijepom ponašanju, humanosti i dobročinstvu prema roditeljima za sve u restoranu.”

Ne zaboravimo da ćemo otići sa ovoga svijeta, ali će ostati tragovi za nama, pa neka ti tragovi svjedoče o našoj dobroti, lijepom ahlaku, dobročinstvu i plemenitosti.

Izvor:saff.ba