Mrkva, jaje ili zrno kahve?

Pripremio: Aljo ef. Cikotić

Kćerka se žalila svom ocu na težak život i rekla kako ne zna više kako da se suprostavi životnim problemima i teškoćama, kako nema više snage za borbu; jer čim riješi jedan problem, već je pred njom drugi i teži od prethodnog.

Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama počela je da ključa. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kahve, zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.

Kćerka se nije mogla strpjeti, jer nije znala šta njen otac tim postupkom želi reći i dokazati. Otac je isključio štednjak, pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kahvom. Pogledao je kćerku i upitao: “Šta vidiš”? – “Vidim mrkvu, jaje i zrno kahve”, odgovorila je. Zatražio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je mrkva jako mehka i krhka. O­nda je zatražio da oguli jaje i vidjela je da je o­no tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomiriše kahvu, a o­na se nasmiješila kad je osjetila njen bogati miris. -“Ali šta sve ovo treba da znači”?, upitala je začuđeno. -“Znaj, kćeri moja, da su i mrkva i jaje i kahva prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem -‘ključalom vodom’, ali se svaki od njih suprotstavio na različit način. Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi. Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i o­no se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tečnog u tvrdo stanje.

Dok je kahva sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv – o­na je uspjela promijeniti vodu! A ti??

Da li si mrkva koja je naizgled jaka, ali, čim naiđes na manje prepreke i teškoće, oslabiš i gubiš snagu?

Ili si jaje mehkog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce ostaje tvrdo, jako i gorko?

Ili si zrno kahve koje izmijeni vrelu vodu (a o­na je izvor bola) tako što je čini ukusnom i daje joj lijep miris. Ako si kao zrno kahve, ti svoju okolinu činiš boljom, vrijednijom, ti teškoću sebi olakšavaš tako da o­na bude olakšica umjesto teškoće i problema, brige i tuge. Razmisli, kćeri moja, kako ćeš se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovoga svijeta?? Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kahve?

Izvor:saff.ba