Na Trebeviću promovirana nova turistička atrakcija, let balonom

Letjelica može primiti pet putnika i pilota te je potpuno sigurna, po Miladinovićevim riječima. Let je miran, bešuman, ako se izuzmu povremeni zvukovi iz gorionika za pogon

Promotivni let balona obavljen je danas na Trebeviću na lokalitetu Brus kao novi atraktivni sadržaj koji će, prema zvaničnoj najavi, obogatiti turističku ponudu Istočnog Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije.

To je prvi ovakav balon u Bosni i Hercegovini, na takozvani vezani let pri kojem se može uzdići uvis, ali je zbog vazdušnih struja na Trebeviću, iz sigurnosnih razloga, konopcima vezan za tlo.

Kao dosad neviđena atrakcija na ovom području, novi turistički sadržaj je obezbijeđen u projektu “Enyou Sarajevo-Romanija region“, koji su finanisijski podržale Evropska unija i Vlada Njemačke iznosom većim od 200.000 eura unutar „EU4Business“ projekta, dok je njegova ukupna vrijednost veća od 225.000 eura.

Projekt “Enyou Sarajevo-Romanija region“ implementiraju Tursistička organizacija Jahorina-Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat „Stanišić“ d.o.o iz Pala.

Uroš Miladinović iz Balonarskog kluba Srbije koji je angažiran da pomogne prilikom današnjeg promotivnog leta, novinarima je izjavio da ova potpuno nova letjelica radi na principu ugrijanog zraka. Uzdiže se vertikalno, a horizontalno kretanje u zraku zavisi od strujanja vjetrova.

Letjelica može primiti pet putnika i pilota te je potpuno sigurna, po Miladinovićevim riječima. Let je miran, bešuman, ako se izuzmu povremeni zvukovi iz gorionika za pogon.

Mogu letjeti i djeca, a najčešći putnici su, prema iskustvu srbijanskog balonarskog kluba, bračni parovi.

Direktor Turističke organizacije Jahorina-Istočno Sarajevo Igor Tošić kaže da promocija nove atrakcije znači veliki dan za turističku ponudu Istočnog Sarajeva.

Slični sadržaji će ubrzati oporavak turističkog sektora nakon što je u pandemiji koronavirusa pretrpio velike štete, a indirektno će to dovesti do većeg prometa roba i usluga.

Današnja promocija je jedna od aktivnosti u okviru navedenog projekta čiji je cilj razvoj turizma regije kreiranjem novih turističkih proizvoda i njihove promocije na međunarodnom tržištu.

Fokus je na opremanju outdoor lokacija te na jačanju kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća u okviru turizma, kao i na internacionalizaciji turističke ponude.

Tošić podsjeća da je u okviru navedenog projekta, na području Crvenih stijena na planini Romaniji, novembra prošle godine predstavljen još jedan, sad već poznati turistički sadržaj sarajevsko-romanijske regije, Via ferata “Sokolov put“. Dužina ferata je 350 metara i s dva viseća mosta je jedinstvena atrakcija u Bosni i Hercegovini, namijenjena svima, planinarima i rekreativcima bez alpinističkog iskustva, ali i turistima i drugim posjetiocima željnim novih iskustava i adrenalinske zabave.

Prema jednom istraživanju USAID-a, naveo je Tošić, avanturistički turizam je najčešći motiv posjetiocima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, koji je također prisustvovao današnjem događaju na Trebeviću, ističe velike šanse Bosne i Hercegovine za razvoj turizma.

Ministar je pohvalio turističke radnike Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine zbog njihove istrajnosti i opredjeljenja da ostanu kompaktni i u situaciji teške ugroženosti turističke privrede zbog pandemije koronavirusa. Zbog tih nedaća, potrebna im je podrška institucija, kazao je također.

Današnja promocija potvrđuje da turistički radnici i u Istočnom Sarajevu znaju šta hoće, dodao je Košarac te naveo da Bosna i Hercegovina želi potpisati memorandume s nekoliko zemalja o turističkoj suradnji.

Izvor:fokus.ba