Pravila za državljane BiH ukoliko putuju ili prolaze kroz Hrvatsku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske objavilo je detaljne informacije o uslovima ulaska u tu zemlju, a prema pravilima te države državljani Bosne i Hercegovine moraju prikazati jedno od traženih zahtjeva.
Dakle, prema navodima iz MUP-a Hrvatske, državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti jedno od navedenog:
– negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.
– potvrdu o primitku dvije doze vakcine koja se koriste u EU, (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju vakcinacijom vakcinom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).
– potvrdu o primitku prve doze vakcine Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze vakcine AstraZeneca.
– potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje ljekarske potvrde o preboljenu;
– ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.
Iznimke od gore navedenih obveza su:
– zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici koji njeguju starije osobe;
– pogranični radnici; – osoblje u saobraćajnom sektoru;
– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
– putnici u tranzitu, uz obvezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;
– osobe koje putuju radi školovanja;
– osobe koje putuju zbog ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati. Osobe koje predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka dužne su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obveze posjedovanja jednog od navedenih testova/određivanja mjere samoizolacije.
Iz ovog ministarstva savjetuju da svi strani putnici, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, prethodno ispune najave putem aplikacije Enter Croatia. Sve detaljne informacije o ulasku u Hrvatsku pročitajte OVDJE.
Izvor:Tuzlanski.ba