Nakon 33 godine stigao je nastavak urnebesnog hita: Princ ponovo otkriva Ameriku!

https://www.klix.ba/xplayer/?v=bjTK0j-kFfE&sifra=210307082&Segment=Magazin&Platform=Mobile&Podkategorija=Film/TV

Nakon 33 godine Eddie Murphy i Arsenio Hall vraćaju se na velika platna kao ikone popularne kulture. Ovaj put, princ Akeem dolazi u Ameriku kako bi pronašao svog davno izgubljenog sina, prijestolonasljednika fiktivne afričke države Zamunda.

Osamdesetih godina prošlog vijeka Eddie Murphy je postao ultimativna zvijezda i garant uspjeha na box officu, nakon nekoliko kino hitova poput “Policajca s Beverly Hillsa” ili “Kola sreće”.

Međutim, “Princ otkriva Ameriku” je Murphyjev najveći blockbuster, u kojem se predstavnici jedne afričke kraljevske porodice sudaraju s “trulim” zapadnim vrijednostima. Bio je to Paramountov naslov koji je ostvario najveću zaradu na kino blagajnama ikada, a 1988. godine treći po redu film po rezultatima ostvarenim u američkim kinima.

Film je ponudio i nešto što će kasnije postati Eddiejev zaštitni znak, multipliciranje različitih uloga (pod teškim maskama) u jednoj sceni, po čemu ćemo pamtiti njegovog “Luckastog profesora” iz 1996. godine.

“Good morning, my neighbours!”

Tridesetak godina kasnije, nakon što je princ Akeem (Eddie Murphy) iz fiktivne afričke države Zamunda stigao u Ameriku u potrazi za ženom svog života i pronašao je u jednom fast foodu, sada dolazi u potragu za davno izgubljenim sinom, koji bi trebalo da preuzme tron. I ovaj put prati ga njegov osobni asistent Semmi (Arsenio Hall), a odredište je njujorška četvrt Queens, gdje je sve počelo u avanturi pronalaska prave ljubavi, onda kada se pretvarao da je samo siromašni student. Akeem se vraća na insistiranje oca Jaffe kako bi saznao sve o sinu, koji se rodio nakon njegovog povratka u Zamundu, kao rezultat avanture koja je trajala samo jednu noć.

General Izzi (Wesley Snipes) je još uvijek ljut na princa jer nije oženio njegovu sestru Imani (Vanessa Bell Calloway) u prvom filmu. To je ona djevojka koja je na prinčev zahtjev lajala i skakutala na jednoj nozi. General želi da se Akeemova kćer uda za njegovog sina kako bi se ovaj iskupio za sramotu, koju je davno nanio njegovoj porodici. Akeemu ne preostaje ništa drugo nego ponovni odlazak “preko bare”, ali oduševljenje Amerikom i entuzijazam nisu više toliko vidljivi kao pri prvom dolasku, kada je usred siromašnog i prljavog Queensa izašao na balkon, pozdravljajući komšije i želeći im dobro jutro, na šta je dobio odgovor: “Fu** you!”.

Od stare glumačke postave tu su ponovo James Eaarl Jones, John Amos, a kao “pojačanje” je angažovan i Wesley Snipes. Film nažalost nećemo gledati u kino dvoranama, jer je kompanija Paramount Pictures prava na nastavak prodala streaming servisu “Amazon Prime Video”, na čijoj je platformi film premijerno prikazan 5. marta, na sveopće oduševljenje svjetske publike. Nema sumnje da projekat igra na kartu nostalgije i podgrijava stare filmofilske emocije, koje su najintenzivnije kada se radi o blockbusterima iz osamdesetih.

Pored činjenice da saznajemo je li Akeem uistinu pronašao pravu ljubav, saznat ćemo i odgovor na pitanje funkcioniše li njegov brak nakon tridesetak i kusur godina. Pored toga što su glavni protagonisti u jako dobroj formi, još nešto se iz prvog filma promijenilo vrlo malo ili gotovo nikako, a to je da su brakovi u kraljevskim porodicama još uvijek “biznis”, s jakom poslovnom strategijom. Tradicionalne vrijednosti insistiraju još uvijek na tome da žene ne mogu bogzna kako puno same na ovom svijetu, pa se do muškog nasljednika mora doći čak i u slučaju da je, narodnim jezikom rečeno, “kopile”.

Film je režirao Craig Brewer, koji je s Murphyjem sarađivao na projektu “Dolemite Is My Name” 2018. godine. Morgan Freeman se pojavljuje u cameo ulozi, a fanove soundtracka prvog filma oduševit će pojava pomalo zaboravljenih bendova kao što su Salt-N-Pepa i En Vogue.

Daleko od toga da je prvi film bio bez mane, ali je funkcionirao na nivou plošne komedije, bez previše ambicija. Nastavak nema dušu prvog filma, iako insistira na istom humoru, a jedino što je impresivno jeste slijeđenje obrazaca kostimografije, po kojoj je upamćen prvi film. I danas se s oduševljenjem sjećamo kralja Zamunde, Akeemovog oca, koji se u snijegom prekrivenom New Yorku pojavljuje s glavom i kožom lava prebačenim preko ramena poput lente. Ako ste se smijali prvom filmu, i “Coming 2 America” će vas jednako zabaviti.

Pored toga, shvatit ćete koliko se svijet promijenio u posljednjim decenijama i koliko su se stvari ubrzale u našim životima, ali i kako je intenzivna potreba Hollywooda da kapacitira i eksploatira uspješne priče kojie su već uspjele kod publike. Ovom film u se dogodilo nešto slično kao i filmu “Glup i gluplji”. Veliki hit s Jimom Carryjem i Jeffom Danielsom iz 1994. godine dobio je svoj nastavak nakon dvadeset godina, a glavni junaci su također tragali za nepoznatim potomkom. Iako nije ponovio uspjeh prvog filma, publika je jednako uživala u avanturama intelektualno ograničenih likova.

Ako ste jednom bili u Americi, znate da joj se vrijedi vratiti i po drugi put!

Izvor:klix.ba