Nakon smrti medicinske sestre: Austrija obustavila upotrebu vakcina AstraZeneka

U Austriji je jedna medicinska sestra preminula od plućne embolije nakon što je primila vakcinu protiv koronavirusa. Ona je primila vakcinu kompanije AstraZeneka, a naložena je obdukcija tijela kako bi se detaljno istražilo da li je vakcina uzrok smrti, saopštio je Bernhard Jai iz pokrajinske Agencije za zdravlje Donje Austrije.

Bečki list “Hojte” tvrdi da je Smrt 49-godišnje medicinske sestre i ozbiljna bolest njene 30-godišnje kolegice bila povod za privremenu obustavu upotrebe vakcina AstraZeneka.

Austrijski Savezni ured za zdravstvenu sigurnost (BASG) objavio je krajem prošlog mjeseca službene podatke o neželjenim nuspojavama nakon vakcinisanja protiv koronavirusa, koje su prijavili vakcinisani austrijski građani.

Isti izvor navodi da je do sredine februara najviše pritužbi stiglo od osoba koje su cijepljene AstraZeneka vakcinom. Riječ je o 14,9 slučaja na 1.000 vakcinisanih osoba. Za usporedbu s ostalim vakcinama, kod vakcina BioNTech /Pfizer to je bilo „samo“ kod 3,79, a kod Moderne kod 5,71 slučaja. S BioNTechom je do 12. februara vakcinisano 365.039 ljudi, a njih 1.384 je prijavilo neželjene nuspojave.

Izvor:saff.ba