Prvi hotel u svemiru trebao bi biti otvoren 2027. godine

Građevinska korporacija “Orbital Asembly Corporation” planira otvoriti prvi luksuzni svemirski hotel imena “Voyager Station” do 2027. godine.

Korporaciju vodi bivši pilot John Blincow koji je za CNN izjavio da je zbog pandemije došlo do određenih zastoja, ali da bi izgradnja hotela trebala započeti 2026.

Hotel bi prema planovima trebao primati 280 gostiju i 112 članova posade.

“Trudimo se da javnost shvati da je zlatno doba svemirskih putovanja pred vratima. Dolazi. Dolazi brzo.”, rekao je Blincow za CNN.

Hotel će simulacijom sile gravitacije omogućiti gostima “normalno” iskustvo koje će uključivati korištenje toaleta, tuševa i kreveta koji će funkcionisati slično kao na Zemlji.

Dizajn sobe u svemirskom hotelu (Foto: Twitter)
Dizajn sobe u svemirskom hotelu (Foto: Twitter)

Prikazi kako bi hotel mogao izgledati sugerišu interijer koji se ne razlikuje od luksuznih hotela koji se nalaze na našem planetu.

Kada je početni dizajn premijerno prikazan prije nekoliko godina, Tim Alatorre, viši arhitekt dizajna u Orbital Assembly korporaciji, rekao je za CNN Travel da je estetika hotela direktan odgovor na film Stanleyja Kubricka “2001: Odiseja u svemiru” – koji je nazvao “nacrtom onoga što ne treba raditi”.

Izvor:klix.ba