Zbog bolovanja 26 učitelja, otkazan je cjelokupni pedagoški proces u školi, jer nemaju dovoljno osoblja za izvođenje nastave.

Učitelji su vakcinisani vakcinom AstraZeneca.

– Jedan od učitelja rekao je da mu je reakcija već splasnula i da bi mogao doći na posao danas, ali ostali se i dalje osjećaju loše – rekao je jutros direktor škole Sebastjan Kukovec.

Dodao je da su učitelji uglavnom prijavili visoku temperaturu (39 stepeni Celzijusa), vrtoglavicu i glavobolju.

Međutim, kaže, da će nastaviti sa vakcinacijom.

On se sinoć obratio roditeljima u saopćenju objavljenom na stranicama škole.

– Dragi roditelji, prije svega, dopustite da se iskreno izvinim zbog ove vanredne obavijesti. Jučer je čak dvije trećine učitelja škole vakcinisano protiv COVID-19. Iz minute u minutu vakcinisani učitelji javljaju snažne reakcije na vakcinu, pa smo upravo došli do zaključka da smo zbog bolovanja 26 učitelja prisiljeni u petak, 12. marta otkazati cjelokupni pedagoški proces u školi, jer nemamo dovoljno osoblja za izvođenje nastave – naveo je Kukovec.

Kako doznaje slovenski 24ur u utorak su AstraZenecom vakcinisani i radnici OŠ Notranjski odred u Cerknici.

I tamo je navodno nekoliko učitelja imalo reakciju nakon vakcinacije, pa u srijedu i četvrtak nisu dolazili na posao.

Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se “javno i jednoznačno” izjasne o sigurnosti vakcine, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak “iz opreza” obustavili upotrebu vakcina AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci

Dodao je da serija vakcina AstraZeneca, koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka, nije primjenjivana u Sloveniji.