NEOBIČNA SITUACIJA: IAKO ŽIVE U ISTOJ ULICI, IFTAR DOČEKUJU U RAZLIČITO VRIJEME

Stanovnici ulice na sjeveru Turske, koje je spojna tačka crnomorskih gradova Samsun i Ordu, teritorijalno pripadaju različitim gradovima. Ovakva situacija interesantna je kada dođe ramazan, jer mještani, iako žive u istoj ulici, iftare u različito vrijeme.

Ulica razdvaja mahalu Ambartepe, koja pripada Samsunu, od mahale Senbolluk, koja pripada Ordu.

Dvije mahale razdvaja ulica široka sedam metara, tako da mještani imaju mogućnost da kroz svega nekoliko koraka prelaze iz grada u grad. Ono što je svakako posebno interesantno jeste vrijeme iftara tokom mjeseca ramazana, s obzirom na to da postoji jednominutna vremenska razlika za namaz između Samsuna i Ordua.

Nakon što se mještani jedne strane ulice iftare, druga strana zbog vremenske razlike mora sačekati još minut da bi prekinuli post, javlja AA.

Sukru Kisla, koji živi na strani ulice koja pripada Orduu, kaže kako je tačno da njegova mahala iftari jednu minutu ranije. Naravno, mještani koji iftare minut kasnije se ne ljute, jer minut kasnije i zaposte, kroz smijeh pojašnjava Kisla.

  • Ja sam istovremeno mujezin u našoj mahali Senbolluk i ezan učim jednu minutu prije u odnosu na naše komšije u mahali preko puta – kaže Kisla.

Seyfettin Kisla, također živi na strani ulice koja pripada Orduu.

  • Susjedna strana ulice iftar započinje jednu minutu poslije nas, međutim mi isto tako zapostimo jednu minutu prije njih. To je veoma interesantna situacija – kazao je Kisla.

Sagovornici kažu kako je među mještanima često prisutna i šala u kontekstu: “Bujrum kod nas na iftar, kod nas hodža prije uči”.

Izvor:hayat.ba