Opozicija u Sloveniji traži od vrha države objašnjenja za “mirno razdruživanje” BiH

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sjednicu parlamenta Slovenije na kojoj bi trebalo da prisustvuje vijeće za vanjsku politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Tanja Fajon: Janša želi dovršiti plan Milošević-Tuđman, to može izazvati rat

Zahtjev je došao nakon što je ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini pozvana na razgovor u ponedjeljak povodom pisanja medija da je Janša navodno poslao neslužbeni dokument u Brisel u kojem je naveo “finalizaciju raspada Jugoslavij” kao jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije koje počinje u drugoj polovini godine, javalja agencija STA, prenosi Tanjug.

Bećirović o “non-paperu”: Janša atacima na BiH želi braniti Evropu od muslimana

Agencije podsjećaju da je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da je predsjednik Slovenije Pahor tokom posljednje posjete Sarajevu rekao da su u Evropi sve glasniji nagovještaji o potrebi da se stavi tačka na raspad Jugoslavije te da je pitao “možete li se vi u BiH mirno razići”.

Janša je u ponedjeljak rekao da je posljednji put sreo predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela 2020. godine i da bi zato bilo vrlo teško da mu išta prezentuje uživo.

Oglasio se i premijer Slovenije Janez Janša o “non-paperu”

Pahorova kancelarija je rekla da predsjednik “redovno priča protiv ideja o rascjepu Bosne i Hercegovine i promjeni granica na Zapadnom Balkanu”.

Zamjenik SD-a Matjaž Nemec je rekao da je zahtijevao sjednicu u kojoj je zatražio da čuje različite interpretacije od premijera i predsjednika.

Nemec je rekao da želi da potvrdi da li su se pozicije Slovenije po pitanju Zapadnog Balkana promijenile i da istraži kakav će stav biti na jesen, kada se očekuje da EU organizuje samit o Zapadnom Balkanu.

Zamjenik zastupničke grupe Ljevica Matej Vatovec je opisao pisanja medija kao “vanjskopolitički skandal bez premca” koji je oštetio reputaciju Slovenije i potpirivao nove nemire na Balkanu