Kazao nam je to prim. dr. Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo TK, i dodao da i kada bi pokušali nabaviti, s obzirom da se radi o vrlo maloj količini, ne bi im to pošlo za rukom.

– Mi smo do sada, na bazi procjena na osnovu višegodišnjih potreba za tim imunobiološkim preparatom, planirali između 30 i 40 doza. Ove godine imamo problem oko nabavke, jer nema ponuđača. No, imam informaciju da će Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nabaviti određenu količinu ovog seruma, ali i onog protiv bjesnila i vakcina protiv bjesnila, koji će potom biti raspoređeni po kantonima. Nemam informaciju kada će to biti – kazao je Topalović.

U Kantonalnoj bolnici u Goraždu kažu kako trenutno imaju seruma.

Dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde, istakla je kako ova zdravstvena ustanova ima dovoljno antiviperin seruma sa dobrim rokom trajanja.

– Znamo za nestašicu, ali mi trenutno imamo tog seruma u bolnici. Na sreću do sada nismo imali nijedan slučaj ujeda i nadamo se da će tako ostati. Upozorila bih sve koji odlaze u prirodu da budu oprezni i adekvatno se odjenu za tu priliku – kazala je Kamenica.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru imaju svega jednu dozu antiviperin seruma.

– Prije tri sedmice dovezen je čovjek kojeg je ujela zmija. Na sreću sve se dobro završilo nakon što je primio serum. Pošto imamo samo jednu dozu molimo boga da ne bude ujeda – dodala je dr. Nađa Šarić, dežurni ljekar.

Podsjetimo, prije dva dana na svom Facebook profilu doc. dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) objavio je da antiviperin seruma trenutno nigdje u BiH nema nabaviti, a, kako je naveo, ni u okolnim državama.

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ujeda iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona upozorili su krajem maja. Dr. Diana Mamić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo LK, tada je kazala da oni raspolažu s nekoliko doza, ali da svima 31. maja ističe rok trajanja.

Na problem nestašice seruma krajem maja upozorila je i dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, koja je kazala kako oni imaju u zalihi desetak doza, ali im je istekao rok trajanja.

Zanimalo nas je šta Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uradilo po pitanju nabavke antiviperin seruma, ali odgovor na poslani upit nismo dobili do objave članka.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva rečeno nam je da su oni u kontaktu sa potencijalnim dobavljačima i da će se više o svemu znati u narednoj sedmici.