Nevidljivi neprijatelj – Kako ga poraziti?

Ako pripadaš onima na koje su se obrušila sumorna došaptavanja šejtana prokletog, koja su prerasla u opsesivne misli koje otežavaju tvoj dan i donose neprospavane noći, ne brini.

Pažljivo pročitaj ono što u nastavku slijedi, jer svaka riječ probrana je, analizirana i stavljena na mjesto koje joj pripada. Čitaj s razumijevanjem, jer ono je ključ vrata iza kojih se, Allahovom dozvolom, nalazi rješenje tvog problema.

Sve vesvese nisu na istom stepenu i ne javljaju se u istom obliku, količini i vremenu, ali imaju jedinstven cilj – odvraćanje od Pravoga puta.

Pišem ti o vesvesi koja je dostigla svoj vrhunac, koja je zamalo dostigla cilj. Pišem ti iz iskustva, jer i ja sam, kao ti sada, smeteno preturao opsesivne misli kojima nisam znao izvor i koji je njihov krajnji cilj.

Šejtan ne želi da uspiješ. Svaki tvoj uspjeh je njegov neuspjeh! On ne bira vrijeme niti sredstva kojima će se protiv tebe boriti. Nema milosti prema slabijem. Nema milosti prema starcu, pa ni slabašnom djetetu. Bitan mu je svaki pojedinac. Bitan si mu ti, kao jedinka u svom društvu. Ne možeš ga vidjeti, ali on je tvoj otvoreni neprijatelj.

Uzvišeni Gospodar kaže:

Šejtan je uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte! (El Fatir, 6)

Njegov jedini cilj je da tebe odvrati od Pravoga puta. Borba sa njim počela je od trenutka kad si se rodio i trajat će sve do tvoje smrti. Sve ovo navedeno nemoj nikada zaboraviti!

Cijeli tvoj životni vijek je neznatan u odnosu na njegovo neizrecivo ogromno iskustvo u zavođenju ljudi. Lukavo vještim metodama mnoge je oslabio, jer ih nisu poznavali. Zato znanje i jeste jedna od najvećih vrijednosti na ovom svijetu.

Jedna od njegovih prepredenih metoda je ubacivanje vesvesa u misli i srce čovjeka, sve dok one ne postanu opsesivne i skoro potpuno onemoguće normalno funkcionisanje redovnih navika, pa katkad i cijelog života.

Šejtan je u mogućnosti da negativno djeluje na ljudsku psihu, ubacuje opsesivne misli, miješa čovjekova osjećanja i time dovodi u potištenost, anksioznost, čak depresiju i još veća psihička oboljenja od nje. Puke misli prođu kroz glavu, kratko se zadrže i nestanu. Međutim, uz pomoć vesvesa koje su prerasle u opsesivne misli, šejtan se igra sa osjećajima ljudi.

Osjećaj anskioznosti u trenutku kad opsesivna misao prolazi kroz glavu, glavna je barijera zbog koje ne može biti ignorisana kao ona puka. Taj osjećaj može biti toliko jak da osoba potpuno ili djelimično bude onemogućena u obavljanju redovnih vjerskih, porodičnih, poslovnih i drugih aktivnosti. Osjećaj anksioznosti u većini slučajeva nestaje kad osoba posegne za kompulzivnom, često besmislenom radnjom, koja je sama po sebi nova zamka. Nakon nekog vremena, šejtan opet ubacuje nove opsesivni misli, osoba poseže za kompulzivnom radnjom i tako u krug. Zar šejtan time nije postigao svoj cilj? Zar te nije odvratio od abdesta, namaza, drugih korisnih dobara i djela srca? Šta još treba da uradi? Nazireš li njegove namjere?

Osoba je u stanju razaznati da je određena misao produkt šejtanove vesvese ukoliko od takve misli ima obrambeni mehanizam. Sama borba protiv opsesivne misli i neslaganje sa njom dokaz je da se radi o nametnutoj misli.

Često u ovoj univerzalnoj metodi ne bira između vjernika i nevjernika. Obojicu može oslabiti i odvratiti od istine. Jedina selekcija koju pravi je između ambicioznog, vrijednog čovjeka i sa druge strane tromog, lijenog i nezainteresovanog. U ovu metodu uvlači najviše prvu skupinu, bez obzira na pol, godine i druge kvalifikacije. Prva skupina u stanju je zbog svojih intelektualnih sposobnosti, ambicija, želje za činjenem dobra, katkad i materijalnih mogućnosti, promijeniti sebe, a i društvo u kojem živi. Kakav bi to bio poraz za šejtana? Onemogućiti takvog pojedinca u njegovim namjenama, ili ga oslabiti, prava poslastica je za njega! Takav pojedinac želi da mijenja sebe, želi promijeniti svijet!

Ovakve vesvese nemaju pravila, javljaju se bilo kada, u bilo kojem obliku i količini. Šejtan ih može koristiti univerzalno, ovisno o stanju osobe, jer u mogućnosti je analizirati svakog pojedinca, njegov život, navike i postupke.

Ovu konstataciju potvrđuje Ibnul Kajjim, rahimehullah, u svom djelu “Šejtanove zamke” i u nastavku kaže: “Njegova neobična spletka jeste to što promatra čovjeka dok ne uvidi koja od dviju snaga njim ovladava: smjelost i hrabrost ili suzdržljivost i slabost. Ako vidi da ovladava suzdržljivost i slabost, on ga počne gušiti, slabiti njegovu odlučnost i odvraćati ga od onog što mu je naređeno prikazujući mu to teškim. Pri tome mu kao olakšanje nudi da to ne izvrši sve dok ga potpuno ne ostavi ili svede na malu mjeru. Ako vidi da je odlučan i odvažan, navodi ga na reduciranje naređenog (svih obaveza) ili obmanjuje ga da mu to nije dovoljno te da mu treba još nešto. Tako čovjek jedno počne zapostavljati, a u drugom pretjerivati. Prethodnici su kazali: ‘Za sve što je Allah naredio šejtan ima dvije ružne misli kojima nastoji zaokupiti ljude: zapostavljanje toga ili pretjerivanje. Svejedno je koje će prevladati.’” (Ibnul Kajjim, Šejtanove zamke, 182. stranica)

Vjernike ovom metodom odvraća od ibadeta i iskrenosti u istima, ali najviše od onih djela koja mogu donijeti korist cjelokupnoj zajednici.

Ubacuje im sumnje u postojanje Uzvišenog Allaha i želi poljuljati temelje vjere. Ako mu to ne pođe za rukom, tada ubacuje sumnje u obavljanje namaza, odnosno kakvoću i količinu obavljanja njegovih ruknova. Interesantno je da osobe koje pate od vesvesa u velikom broju slučajeva imaju sumnju u ruknovima (elementarnim dijelovima) ibadeta! Na meti ove metode može biti bilo koji ibadet, bilo koje dobro djelo, malo ili veliko. Nema pravila. Nevjernicima spomenutom metodom otežava svakodnevne aktivnosti, okupira ih opsesivnim mislima i gotovo trajno zatvara vrata povratka Uzvišenom Gospodaru, jer u tom suočavanju sa sopstvenim mislima nemaju vremena promisliti o nečemu drugom.

Ova podla metoda može biti produktivna samo prema onima koji je ne prepoznaju i ne uče o zaštiti od iste! Iako je ova metoda naizgled jaka, ona je u suštini bijedna. Ona je zadnja slamka spasa i nada šejtanu da će uspjeti!

Nema veće nesreće po šejtana od činjenja mnogo zikra, traženjem utočišta kod Allaha i potpunog ignorisanja njegovih očajničkih pokušaja da ovlada srcem i mislima!

Sad kad sve ovo znaš, uzdigni glavu i šejtanu se odlučno suprotstavi! Ne dozvoli mu da ti pokvari život na dunjaluku i na ahiretu! Zar on, kukavički da te porazi?

Dženan Škoro

Izvor:n-um.com