Odluka / IZBiH o ovogodišnjem odlasku na hadž nakon odluke Saudijske Arabije

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini saopćio je danas da i ove godine, nažalost, neće biti organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje.

„Hadž će moći obaviti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža ove godine“, izjavio je za Agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž Sadžid ef. Ramić.

Pojasnio je da je ova odluka u skladu sa instrukcijama koje je danas objavilo Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a kojima se hadž ograničava na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Kako se navodi u objavi Ministarstva, odluka je donesena u svjetlu trenutnog stanja u cijelom svijetu, a imajući u vidu nastavak širenja koronavirusa i pojavu njegovih mutacija.

Oni koji namjeravaju obaviti obrede hadža ne smiju imati hronična oboljenja, moraju biti u dobnoj skupini od 18 do 65 godina starosti i da, shodno propisima i procedurama o imunizaciji koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji, pripadaju jednoj od kategorija: imunizirano lice, ili lice imunizirano jednom dozom prije 14 dana, ili imuniziran oporavljen od oboljenja.

„Ministarstvo za hadž i umru ističe da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije zaštiti, zdravlju i sigurnosti hadžija u kontinuitetu pridaje punu važnost i pristupa s velikom pažnjom, postavljajući to na vrh svojih prioriteta, pri tom imajući kao uzor intencije islamskog vjerozakona na planu čuvanja ljudskih života. Pored spomenutog, Ministarstvo pruža sve što je Allahovim gostima potrebno da im olakša obavljanje obreda hadža i umre, te da im omogući što lakši i jednostavniji pristup svetim prostorima. Samo u proteklih deset godina Kraljevina je imala čast biti na usluzi preko 150 miliona hadžija“, kaže se u saopćenju Ministarstva.

Pojašnjavaju da su nadležne saudijske zdravstvene i organizacijske instance pomno pratile globalnu zdravstvenu situaciju i informacije o opsegu napretka država svijeta u imunizaciji svojih državljana i rezidenata i broju oboljelih, kako bi se mogle pružiti odgovarajuće garancije i olakšati obavljanje obreda hadža na najoptimalniji način.

„Ima li se u vidu koncentracija većeg broja ljudi na hadžu koji provode duže periode na određenom broju precizno definisanih lokacija, poštujući pri tom redoslijed hadžskih obreda, primjena najviših standarda zdravstvenih mjera prevencije biva životno važnom, a sve s ciljem zaštite zdravlja hadžija i kao garancija njihove sigurnosti. Zbog toga je donesena odluka da se ograniči pristup prijavljivanju onima koji imaju namjeru obaviti hadž 1442. h.g./2021. g. isključivo na građane i rezidente unutar Kraljevine Saudijske Arabije“, pojasnili su iz Ministarstva.

Prijavljivanje za ovogodišnji hadž bit će realizirano putem elektronskog registra za hadžije koji će u funkciju staviti Ministarstvo za hadž i umru, čime će se osigurati da obavljanje obreda bude provedeno uz zaštitu zdravlja i sigurnosti hadžija. U svakoj fazi obavljanja hadža zahtijevat će se poštivanje organizacijskih odredbi, zdravstvenih standarda i sigurnosnih zahtjeva.

Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije istaklo je još jednom činjenicu da je ovakva odluka povodom organiziranja ovogodišnjeg hadža donesena zbog stalne brige za zaštitu, zdravlje i sigurnost hadžija, kao i zaštitu i sigurnost država iz kojih dolaze.

„Ministarstvo još jednom naglašava važnost poštivanja svih preventivnih epidemioloških mjera i njihove primjene tokom obavljanja obreda hadža“, poručili su na kraju saopćenja.