Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesteročlane njemačke porodice koja je iz Leipziga doselila u BiH. Riječ je o Susanne Marielle, njenom mužu Henryju i njihovih četvero djece u dobi od četiri do deset godina koji su od aprila stanovnici livanjskog sela Golinjevo, saopćila je Vlada Livanjskog kantona.

U pratnji profesorice njemačkog jezika Valentine Matić, porodica se susrela s kantonalnom ministricom nauke, obrazovanja, kulture i sporta Gordanom Nakić. U razgovoru je majka Susane istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobavezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu s ciljem socijalizacije u novom okruženju i s ciljem učenja jezika.

Od početka sljedeće školske godine porodica planira djecu redovno upisati u školu u Podhumu. Roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica je pokazala zadovoljstvo što školski sistem odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere. Naglasila je kako je dolazak ove porodice bogatstvo za Livanjski kanton, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu.

– Njihovim dolaskom djeca našega kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima – zaključila je ministrica.