Pahor prvi put posjetio džamiju: Ponosan sam što je ovaj objekat u Sloveniji

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u petak 11. juna 2021. godine, posjetio je muftiju prof. dr. Nedžada Grabusa i obišao Muslimanski kulturni centar i ljubljansku džamiju.

Na poziv muftije prof. dr. Nedžada Grabusa prvi put je predsjednik Pahor posjetio Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji u maju 2013. godine. To je bila prva posjeta uopće predsjednika Republike Slovenije Islamskoj zajednici.

Muftija Grabus zahvalio se predsjedniku Republike Slovenije, koji je danas prvi put posjetio džamiju, na podršci prilikom njene izgradnje.

Borut Pahor i Nedžad Grabus - undefined
 

U izjavi za medije Muftija je kazao da predsjednik Pahor razumije kontekst društva i države. U Islamskoj zajednici zadovoljni smo što smo tokom izgradnje džamije imali priliku prvo surađivati s njim kao premijerom, a kasnije i u ulozi predsjednika Republike.

Podsjetio je na njihov susret 2013. godine, kada su “samo sanjali dan kada ćemo doživjeti tako lijep i izuzetan objekt u Sloveniji”. Danas je ovaj cilj postignut i možemo biti ponosni na objekat Muslimanskog kulturnog centra kako u Islamskoj zajednici u Sloveniji, tako i u širem društvu, zaključio je muftija Grabus.

Foto: Islamska zajednica Slovenija/Borut Pahor i Nedžad Grabus

U izjavi nakon posjete, predsjednik Borut Pahor je rekao da su muslimani, zajedno sa svojom vjerom, dio ovog područja već stotinu godina, i da džamija u Ljubljani nije prva džamija u Sloveniji. Prije više od 100 godina sagrađena je mala džamija u mjestu Log pod Mangartom koja je porušena nakon Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Republike Slovenije naglasio je da je uvijek bio za izgradnju džamije, a tokom današnje posjete ocijenio je da se radi o prelijepom zdanju.

Ponosan sam što je ovaj objekat izgrađen u glavnom gradu Slovenije, u njegovom centru, i što je tako dobro prihvaćena džamija među našim ljudima. Nadam se da će vam dobro služiti,” kazao je.

Predsjednik Borut Pahor zahvalio se muftiji Grabusu za dobru saradnju kada je riječ o pitanjima Islamske zajednice u Sloveniji, kao i o drugim, općim pitanjima našeg društvenog razvoja za koja predsjednik Republike Slovenije želi da budu mnogo više inkluzivna i manje isključiva.

Predsjednik se ovom prilikom zahvalio muftiji prof. dr. Nedžadu Grabusu na njegovom doprinosu dijalogu, i njegovom zalaganju za toleranciju. Ocijenio je da je kao vođa Islamske zajednice u Sloveniji u više navrata bio dužan odgovoriti na znakove netrpeljivosti koji su bili povezani bilo s nacionalnom ili vjerskom dimenzijom.

”Složili smo se da vjerski dijalog, politički dijalog i institucionalni dijalog u Sloveniji dobro napreduje, ali da možemo učiniti još mnogo više.”

”Prije svega, kao ljudi različitog identiteta, moramo biti osjetljivi na ranjeni ponos i dostojanstvo drugoga. Tek kada suosjećamo sa bolom drugoga, drugi će shvatiti brigu za naše dostojanstvo. Tu uzajamnost, moramo, kao razvijeno društvo razumjeti i usvojiti”, kazao je.