Novalić najavio kupovinu ruskih vakcina: Plaćat ćemo ih po 17 eura

“Mi smo kao Vlada rekli da prvi kontigent ne može biti manji od 100.000”, kaže Novalić

Nakon današnje sjednice Vlade FBiH premijer Fadil Novalić potvrdio je da je Ad hoc grupa za nabavku vakcina predstavila pristigle ponude za nabavku vakcina.

“Grupa je primila sve ponude, odgovor je stigao od sedam ali su četiri kompanije ušle u najuži izbor sa pet ponuda. Cijenili smo najprije po brzini isporuke za koju smatramo da je ključna, drugi prioritet je bio ključan za cijenu. Zanimljivo je da je cijena svih sedam kompanija bila 17 eura, a različiti su izvori vakcine. Išli smo na sigurno izabrali smo da to rade dvije kompanije, jedan je MGM Kakanj, u ponudi je tri dana od otvaranja akreditiva. Plaćamo onog momenta kada se lijek bude registrirao u Agenciji za lijekove u Banja Luci”, kazao je Novalić.

On je dodao da Krajinagroup ima direktnu komunikaciju za Sputnjik V, reakcija je nešto sporija tri do četiri sedmice isporuka u više kontigenata.

“Mi smo kao Vlada rekli da prvi kontigent ne može biti manji od 100.000. Ugovor potpisuje Zavod za javno zdravstvo FBiH koji prihvata obavezu imunizaciju. Oni su zaduženi za ugovor i to će se uraditi u najkraćem roku, ne dalje od ponedjeljka. Ja treba da potpišem dva pisma namjere. Mi se osiguravamo tako što robu plaćamo onda kad je dobijemo i kad dobije garanciju da je ispravna. Ne možemo nabaviti više od 350.000 vakcina. Odluka je da se na ove dvije kompanije raspodijeli ta količina, da ne bismo imali problem sa izvršenjem budžeta”, kazao je Novalić.

Istakao je da i dalje računaju na vakcine iz Covax programa, ali ukoliko bude potvrđeno da ne mogu ispuniti obavezu bit će nam vraćen novac.

Izvor:fokus.ba