OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA: EVO KAKO VRIJEME NAS OČEKUJE DO KRAJA MJESECA

Prije podne u našoj zemlji je bilo pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je zabilježena ponegdje na jugozapadu Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 10 sati: Bjelašnica 3; Drvar 5; Bugojno, Sanski Most, Tuzla 6; Bihać 7; Ivan Sedlo, Sarajevo 8; Gradačac, Jajce 9; Livno, Zenica 10; Grude 12; Mostar 13; Neum, Stolac 15.

Prema prognozama danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu 19 stepeni Celzijusa.

DOLAZI NAM KIŠOVITO RAZDOBLJE

Uz mnogo oblaka, do kraja sedmice očekuje se prilično kišovito razdoblje, naručito u centralnim, južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Na ovim prostorima je i najveća vjerovatnoća za obilnije padavine.

Najizraženije padavine moguće su u srijedu (16. novembar). Izraženo južno strujanje zraka uslovit će da temperature zraka i dalje budu iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Osjetniji pad temperature izvjestan je za dane vikenda, kada nije isključena pojava mraza i snijega na većim nadmorskim visinama, stoji u izgledima vremena Federalnog hirometeorološkog zavoda za period od 15. do 18. novembra  koje je izradio meteorolog Dženan Zulum.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 5 stepeni Celzijusa do 11 stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu Hercegovine do 13 stepeni Celzijusa.

Najviše dnevne temperature između 10 stepeni Celzijusa i 16 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 19 stepeni.

PRETEŽNO OBLAČNO SA KIŠOM

Aktuelni prognostički modeli ukazuju da će od (21.11.) i dalje preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina očekuje se od četvrtka (24.11.).

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1stepeni Celzijusa i 5stepeni Celzijusa u Bosni do 8stepeni Celzijusa u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 5stepeni Celzijusa i 10stepeni Celzijusa u Bosni do 12stepeni Celzijusa u Hercegovini.

Izvor: hayat.ba