Tanja Fajon: Očekujem da će EU do kraja godine dati status kandidata Bosni i Hercegovini

Šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU u Briselu izjavila je kako će se na današnjem skupu posebna pažnja posvetiti Zapadnom Balkanu.

Tokom razgovora s medijima, Fajon je naglasila kako joj je izuzetno drago što je Slovenija jučer izabrala prvu predsjednicu u svojoj historiji.

Kada je riječ o temama sastanka u Briselu, Fajon je naglasila kako će se obaviti razgovori sa bjeloruskom opozicijom, ali će se razgovarati i u ulozi žena u politici, naročito u Evropskoj uniji.

Također, tema koja se neće moći izbjeći tiče se i Ukrajine, a Fajon je potvrdila kako će se danas potvrditi misija obuke ukrajinske vojske.

U kontekstu Zapadnog Balkana, Fajon je upravo ovoj temi posvetila najveću pažnju.

“Govorit ćemo o Zapadnom Balkanu. Brine nas situacija na Kosovu. Ne trebamo dodatne destabilizacije, kao ni političke nestabilnosti u Crnoj Gori. Također, tu je i pozitivno mišljenje o statusu kandidata za EU Bosni i Hercegovini. Tu je Slovenija igrala veliku ulogu i nadam se da će do kraja godine Evropska unija dati status kandidata Bosni i Hercegovini. Imam osjećaj da je podrška mnogo veća nego ranije za ovaj korak”, zaključila je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Izvor: klix.ba