Odlučeno do kada će trajati ‘Lockdown’ u Njemačkoj!

Danas kancelarka Angela Merkel (66, CDU) i premijeri saveznih država razgovaraju o načinu borbe protiv pandemije u Njemačkoj. Sastanak je započeo sa 75 minuta zakašnjenja.

Jedino oko čega su se dosad kancelarka i premijeri složili je da će se „lockdown“ u Njemačkoj produžiti do 18. aprila piše njemački Bild.

Međutim, postoji i nekoliko kontroverznih tema oko kojih se ne mogu dogovoriti.

Budući da je u trenutačnom nacrtu rezolucije (od 10 sati ujutro) predloženo: Domaćinstvo se može sastati s do četiri druge osobe – čak i ako je premašena trenutačno primjenjiva granica od najviše pet osoba.

I mogući su i sastanci s više domaćinstava. Ali neki premijeri žele izbaciti tu točku iz nacrta, bez iznimke za Uskrs. To bi značilo: Uskrs ćemo slaviti relativno usamljeno 2021. godine – kao i prošle godine.

Također, isključeno je iz nacrta odluke i sporazum koji predviđa da se škole moraju zatvoriti ako ne mogu osigurati dva testa tjedno za sve učenike i nastavnike ako je incidencija od 100 ili više.

Jer Savezne države žele zadržati suverenitet nad obrazovnom politikom, a Merkel nije postavila nikakve smjernice za otvaranje škola. Problem je i putovanje u Mallorcu.

Prema informacijama BILD-a, Wolfgang Schäuble (78) je rekao: “Ne mogu objasniti ljudima zašto postoje posebni letovi za Mallorcu”, rekao je dosadašnji predsjednik Bundestaga.

Premijerka Mecklenburg-Western Pomerania Manuela Schwesig ( SPD) također kritikuje koronsku politiku savezne vlade. “Odluka da se uspostave letovi za Mallorcu je pogrešna.

Trebali bismo učiniti bolje kako bismo osigurali da porodice mogu na odmor za Uskrs u svojoj zemlji s malo kontakata ”, rekla je Schwesig za BILD. A ministar financija Olaf Scholz (62, SPD) je strogo protiv sljedeće kontroverzne točke u nacrtu rezolucije – zabrane kretanja.

Trenutni nacrt rezolucije navodi da bi regije sa sedmodnevnom incidencijom preko 100 trebale izdati ograničenja izlaska – vrijeme o kojem se još mora pregovarati kada bi navečer počelo ograničenje izlaska do 5 sati ujutro. Uz to, sve škole i vrtići trebali bi se ponovno zatvoriti gdje je incidencija 200, prenosi Fenix-magazin.

Izvor:Tuzlanski.ba