SJAJNE VIJESTI ZA VOZAČE: OŠTAR PAD CIJENA NAFTE, DRUGU SEDMICU ZAREDOM CIJENA BARELA JE POTONULA

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su prošle sedmice za više od šest posto, što je druga sedmica zaredom kako su pod pritiskom, jer se ulagači plaše sporog oporavka potražnje zbog novog vala zatvaranja u Evropi.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je potonula za 6,8 posto, na 64,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 6,4 posto, na 61,42 dolara.

Oštar pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja trgovaca da se potražnja za naftom neće oporaviti tako brzo kao što su se nadali zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Evropi.

Cijene nafte pritisnuo je i izvještaj američke vlade, koji je pokazao da su u prethodnoj sedmici zalihe porasle, što ukazuje na slabost potražnje.

Tako su prošle sedmice cijene nafte pale s najviših nivoa od januara prošle godine.

Podršku im, pak, i dalje pruža ograničena proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, na čelu s Rusijom.

Ta skupina već duže vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Izvor:hayat.ba