Podsjećamo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, nametnuo je odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje i opravdavanje genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom.

– Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države. Njegova takozvana “odluka” o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira “poricanje” zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Vijeća za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane – rekla je Zaharova.

Protivzakonite radnje Valentina Inzka, dodaje, proturječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika.

Navodi kako Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), ovaj čin doživljava kao “otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i državne ovlasti”.

– Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, Bosna i Hercegovina, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna djelatnost Valentina Inzka, koji ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje – dodala je Zaharova.

Nažalost, dodala je Zaharova, Valentin Inzko nije izvukao pouku iz situacije 2015. godine, kada je propao pokušaj da se u Vijeću sigurnosti UN-a progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana.

Navela je i da Rusija smatra da odluka visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice.

– Ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A Visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditirao. Ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi – zaključila je predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.