Ovo je muslimanska porodica koja je ubijena u Kanadi

Najmanje četiri osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena kada se vozač minibusa namjerno zabio u pješake na trotoaru u gradu Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario. Stradali su članove iste, muslimanske porodice.

Glasnogovornica londonske policije Sandasha Bough rekla je da se 20-godišnji vozač u nedjelju navečer minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom na sjeverozapadu Londona.

Bough je navela da su tri odrasle osobe i tinejdžer umrli na mjestu incidenta, a jedno dijete je s ozbiljnim povredama prebačeno u bolnicu.

“Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja”, izjavio je šef londonske policije Steve Williams.

Istaknuvši da smatraju da je napad bio namjerni čin, Williams je smrt četiri člana iste porodice opisao kao “strašan gubitak” i pozvao građane koji imaju informacije o napadu da pozovu zvaničnike.

“Imamo dokaza da je djelovao sa predumišljajem i planirano, motivisan mržnjom. Vjerujemo da su žrtve bile ciljane zato što su mislimani”, rekao je i Paul Waight, policijski istražitelj.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je “zgrožen” onim što je opisao kao “čin mržnje” i rekao da su njegove misli sa žrtvama, uključujući i dječaka koji je preživio.

„Muslimanska zajednico u Londonu i muslimani širom zemlje znajte da smo uz vas. Islamofobiji nije mjesto ni u jednoj od naših zajednica. Ova je mržnja podmukla i prezrena – i mora prestati ”, napisao je Trudeau na Twitteru.

Sličan incident desio se u Torontu u aprilu 2018. godine, kada je deset osoba poginulo, a 15 povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u tom kanadskom gradu.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minassian, 25-godišnjak porijeklom iz Armenije, te da je izveo “teroristički napad vozilom” , ​zabilježen kao “najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj historiji”.

Izvor:saff.ba