Ovo su sudije koje će prekosutra izreći konačnu presudu Ratku Mladiću

Prvostepenom presudom Mladić je osuđen na doživotnu kaznu

Za dva dana, 8. juna, bit će izrečena konačna presuda Ratku Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove. Pet sudija odlučivat će o sudbini Mladića, kojem je prema prvostepenoj presudi izrečena doživotna zatvorska kazna.

Ni jedno od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke.

Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) je iz Zambije, a predsjedavajuća je apelacionog Vijeća u slučaju Mladić. Prije deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

 • Priska Matimba Nijambe

  Priska Matimba Nijambe

  Foto: Agencija


Mustafa el Baž (Mustapha El Baaj) je iz Maroka, a 2018. godine uvršten je na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja dužnost savjetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a obavljao je dužnost zamjenika državnog tužioca Maroka 2008. godine. U apelaciono Vijeće imenovan je umjesto preminulog Geberda Gustava.

 • Mustafa el Baž

  Mustafa el Baž

  Foto: Agencija


Aminata Ngum (Aminatta N'Gum) je iz Gamije, čije državljanstvo ima nakon sklopljenog braka s državljaninom Gambije, dok ima i državljanstvo Zimbabvea na osnovu državljanstva svojih roditelja. Imenovana na funkciju sudije u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2011. godine. Generalna skupština UN-a je izabrala 2011. godine, dok je zakletvu pred sekretaorm Mehanizma položila 27. aprila 2012. godine.

 

 • Aminata Ngum

  Aminata Ngum

  Foto: Agencije


Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) je iz Ugande, a o njoj nema mnogo podataka na internetu. Piše da je ispunjena, pametna i predana sutkinja koja sa strašću pristupa prema Međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

 • Elizabet Ibanda-Nahamija

  Elizabet Ibanda-Nahamija

  Foto: Agencije


Sejmont Penton (Seymout Panton) je s Jamajke. Bio je sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. do 2006. godine, dobitnik je Fulbrightove stipendije za posmatranje američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema.

 • Sejmont Penton

  Sejmont Penton

  Foto: Agencije

Izvor:avaz.ba