POMOZITE MI, TRAŽIM SVOG BRATA! BIO JE U KAMIONU STRAVE: PUT U NJEMAČKU PLATIO JE 7000 EURA

Krenuo je iz Iraka pa preko Turske i Grčke stigao je do Srbije otkuda je trebao za Njemačku, ali desilo se to što se desilo. Samo ga želimo vidjeti da se uvjerimo da je sve dobro, ispričao nam je Ali Omar

Njegov je brat Muhammad Omar (20) bio u kamionu u kojem su u kojoj su jučer oko tri sata na autocesti A3 kod Okučana poginula četvorica migranata, a desetorica su teško povrijeđena.

  • Želim ga samo vidjeti i čuti da je živ, u strahu smo. Majka me zove uspaničeno, izvan je sebe. Nismo imali drugog rješenja, za mlade više u Siriji nema života. Ili ćete u rat ili će vam se desiti nešto loše. Ja već šest godina živim i radim u Njemačkoj u jednoj firmi s automobilima te sam želio brata dovesti ovdje i izvući ga iz izbjeglištva – rekao nam je Ali, koji je brata i porodicu vidio prije tri godine.
  • Otišao sam do njih u Irak da ih vidim nakon što sam uspio riješiti sve papire. Mi smo svjesni da ovo što radimo nije legalno, ali sila zakon mijenja. U Siriji smo ostavili cijeli naš život, želim samo spojiti svoju porodicu i da nakon toliko godina u miru zajedno sjednemo za stol – plačući nam je govorio Ali te nadodao da je brat put samo od Srbije platio 7000 eura.

Brat je živ, lakše je povrijeđen

  • Krenuo je iz Iraka pa preko Turske i Grčke stigao je do Srbije otkuda je trebao za Njemačku, ali desilo se to što se desilo. Samo molimo da je živ, samo mu želimo čuti glas te znati da je još na ovom svijetu – nadodao je Ali.

Kako saznajemo, Allijev brat Muhammad je živ te je lakše povrijeđen i nalazi se u pakračkoj bolnici.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Slavonskome Brodu nakon uviđaja, glasnogovornica policije Kata Nujić je rekla da se vozač kamiona, koji je prevozio bale papira, nije držao strane kretanja i obilježenoga traka te je desnim točkovima zahvatio travnatu površinu.

Kamion je udario u dva znaka, nakon čega se vratio na cestu, zanio i prevrnuo na desni bok i središnju metalnu odbojnu ogradu autoceste.

Prvotno je iz policije bilo javljeno da je kamion prevozio bale sijena.

U kamionu je ukupno bilo 24 migranata. Sve ozlijeđene osobe su u bolnicama u Novoj Gradiški, Slavonskome Brodu i Pakracu.

Izvor:hayat.ba