PREMA HRVATSKIM PROPISIMA TURISTI IZ AUSTRIJE BRŽE STVARAJU IMUNITET NEGO TURISTI IZ BIH

Dolazi li neko u Hrvatsku iz EU zemlje, može ući s potvrdom o primljene dvije doze vakcine, ali nije potreban protok od najmanje 14 dana. To ne vrijedi i za treće zemlje jer mora proći 14 dana od druge doze.

Dok su, do jučer, građani koji dolaze iz EU “zelenih”, epidemiološki sigurnijih zemalja, a to je bila velika većina, u Hrvatsku mogli ući bez ikakve potvrde, od danas svi moraju predočiti ili EU COVID digitalnu potvrdu, ili samostalan dokument o preboljenju bolesti, vakcinaciji ili negativnom testu.

Više razlike nema, i Hrvatska više ne odlučuje sama da će, kao što je još jučer bio slučaj, zbog turizma, a bez ikakve potvrde, dozvoljavati ulazak onima koji stižu iz države koja je na epidemiološkoj karti označena zelenom bojom. Neku od potvrda morali su predočiti samo oni iz epidemiološki rizičnijih – narančastih ili crvenih zona, piše 24sata.

1. jula su COVID digitalne potvrde trebale imati svih 27 EU članica no ako se neko još nije stigao pripremiti, može to učiniti najkasnije do 15. augusta.

Da bi neko iz EU države sad mogao ući u Hrvatsku, ako nema COVID digitalnu potvrdu, priložiti može, redom, potvrdu o negativnom PCR testu koja nije starija od 72 sata od trenutka testiranja, ili potvrdu o antigenskom testu, ako negativan nalaz nije stariji od 48 sati. Vrsta testa mora biti priznata u EU. Ući može i netko ko ima potvrdu da je primio dvije doze Pfizera, Moderne, AstraZenece, ruskog Sputnika V ili kineskog Sinopharma, no ne vrijede ista pravila za sve.

Ako, naime, neko dolazi iz EU, naprimjer Njemačke, Francuske ili Italije, dovoljno je da je, bilo kad, primio drugu dozu nekog od tih vakcina koja se daju u dvije doze. Ne traži se uvjet da je od druge doze proteklo najmanje 14 dana, što je imunološki neophodno za stvaranje porpunog imuniteta. Protok od 14 dana je za one koji dolaze iz EU potreban samo ako su primili Janssenovu vakcinu, koje se daje u jednoj dozi. Potvrda ne smije biti starija od 210 dana, odnosno sedam mjeseci.

No, ako neko dolazi iz trećih zemalja i nije državljanin EU, nije član porodice državljana neke od članica schengenskog prostora niti ima dugotrajan EU boravak, a dolazi nam, naprimjer, isto turistički, mora imati potvrdu u kojoj piše da je od druge doze vakcine prošlo tih 14 dana, jednako kao u slučaju Janssenovog jednodozne vakcine, morali, osim toga,  mati i potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača, ali ta odluka o smještaju, kako je najavljeno se ukida.

Zanimljivo je i da se u Hrvatsku može ući s potvrdom o preboljenom COVID-u i primljenoj jednoj dozi vakcuine ako je vakcinacija provedena prije najviše sedam mjeseci (dosad je bilo šest), dok se na račun tog kriterija u Hrvatskoj COVID potvrda ne može dobiti.

Na pitanje kako to da turisti mogu ući u Hrvatsku odmah nakon primljene druge doze, a građani Hrvatske COVID potvrdu za odlazak na, naprimjer, koncert, mogu dobiti samo ako je od druge doze prošlo najmanje 14 dana, ministar Davor Božinović nam je još 11. juna rekao da nije isto ući u zemlju, i ići na koncert. Epidemiološki rizik, kazao je, nije jednak.

Imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača pojašnjava kako treba proći deset do petnaest dana od druge doze da se stekne potpuna imunost. Daje imunost i prva doza, ali ne kao druga, razlika je značajna.

Od početka epidemije postoji i politička pozadina odluka, jer ne želimo odbijati turiste s nama jako važnih tržišta. No kako je na tim tržištima vakcinacija uglavnom i puno veća nego u trećim zemljama nama u okruženju, na ovaj se način možda ipak želi kontrolisati rizik, ističe imunolog.

Izvor:hayat.ba