ŠEST POZITIVNIH DJELOVANJA LUBENICE NA LJUDSKI ORGANIZAM

Lubenica je popularno ljetno voće koje se konzumira tokom dugih toplih dana. Ovo osvježavajuće voće prepuno je vitamina i hranjivih sastojaka, a možda vam čak pomaže u odbrani od bolesti.

Evo šest pozitivnih strana koje konzumiranje lubenice izaziva na ljudski organizam.

1. Održava hidrataciju

“Lubenica srednje veličine sadrži oko 92 posto vode, tako da je izvrsna opcija da budete hidratizirani”, kaže Elizabeth Beil, osnivačica Elizabeth Beil Nutrition.

Voda je važan dio za funkcionisanja organizma. Zapravo voda čini 60 posto našeg tjelesnog sastava, što objašnjava zašto igra glavnu ulogu u gotovo svakom organizmu.

2. Sadrži esencijalne vitamine

Lubenica sadrži mnoge vitamine koji su potrebni vašem tijelu, uključujući: vitamin A, C, B6. Također, lubenica sadrži i magnezi koji pomaže u regulaciji rada mišića i živaca.

3. Pomaže u upravljanju težinom

Jedna kriška lubenice sadrži oko 45 kalorija, što je čini niskokaloričnim međuobrokom. Visok sadržaj vode u lubenici također može biti zasitan i pomoći vam da unesete manje kalorija u cjelini.

Studija iz 2019. godine, koja je ispitivala učinke konzumacije lubenice na sitost i tjelesnu težinu kod prekomjerne težine i pretilosti kod odraslih, ustanovila je da su oni koji su svakodnevno konzumirali dvije kriške lubenice tokom četiri sedmice osjećali su se manje gladnima i da su izgubili znatno više kilograma od grupe koja je konzumirala niskokalorične kolačiće.

4. Sprečava bol u mišićima

“Lubenica sadrži L-citrulin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju boli u mišićima nakon treninga. L-citrulin širi krvne žile kako bi omogućio veći protok krvi u mišićima, što može smanjiti bol poboljšavajući opskrbu kisikom tokom vježbanja”, kaže Amy Shapiro, dijetetičarka i osnivačica tvrtke Real Nutrition.

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da su učesnici koji su pili obični sok od lubenice ili sok od lubenice pomiješan s citrulinom imali manje upale mišića nakon treninga od grupe koja je pila samo napitak od citrulina.

5. Snižava krvni pritisak

“Budući da citrulin pomaže u otvaranju i opuštanju krvnih žila, može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak”, kaže Shapiro.

Ako ostanete pravilno hidratizirani, također možete pomoći u poboljšanju krvnog pritiska jer tako pomažete srcu da učinkovitije pumpa krv u mišiće.

Studija iz 2012. otkrila je da dodatak ekstrakta lubenice smanjuje krvni pritisak u pretilih odraslih osoba s hipertenzijom (povišeni krvni pritisak) ili prehipertenzijom.

6. Poboljšava probavu

“Vlakna su važna za probavu jer dodaju masu stolici, što olakšava prolazak”, kaže Shapiro.

Iako lubenica ne sadrži puno vlakana – oko jedan gram po komadu – njezin visok sadržaj vode može pomoći u poboljšanju probave.

Izvor:hayat.ba