Prguda: “Ubij Srbina” nisu uzvikavala djeca iz Sarajeva

Huligani su napali grupu roditelja čija djeca igraju za nogometni klub “Zvezdara” iz Beograda a jedan od napadnutih ozlijeđen je nožem, no ozljede nisu opasne po život

Četiri osobe uhapsila je policija u Sarajevu pod optužbom za nasilničko ponašanje što je epilog incidenta koji se dogodio sinoć na Ilidži.

U policijskom saopćenju objavljenom u nedjelju stoji da su privedena četvorica mladića starosti od 20 do 27 godina nakon što je utvrđeno da su napali grupu državljana Srbije (roditelji djece koja su igrala na turniru).

Huligani su napali grupu roditelja čija djeca igraju za nogometni klub “Zvezdara” iz Beograda a jedan od napadnutih ozlijeđen je nožem, no ozljede nisu opasne po život.

Na istom turniru prije tog napada zabilježen je i odvojeni incident u kojemu je grupa djece u sali, pored terena, uzvikivala “Ubij Srbina”. Organizator turnira Almir Prguda ustvrdio je da su te povike izvikivali dječaci koji su došli iz Splita.

“Nisu to djeca iz Sarajeva. To je bila jedna ekipa iz Splita čiji dječaci su pjevali takvu pjesmu”, kazao je Prguda za televiziju N1 ne pojašnjavajući o kojoj se tačno ekipi radi. Kazao je da je uprkos izgredima turnir nastavljen istaknuvši kako je ovo prvi put u 15 godina da se takvo nešto dogodilo.

Iz uprave fudbalskog kluba Zvezdara rekli su za N1 da će nastaviti učešće na ovom turniru, jer prije svih, to zaslužuju djeca.

Zahvalili su se gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, ministru sporta i kulture Samiru Avdiću i ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici na ukazanoj podršci.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazao je da su obišli čovjeka koji je povrijeđen, te da mu je pružena medicinska njega. Na sreću, čovjek je u dobrom zdravstvenom stanju.

“Stigao sam ovdje obratio se djeci i trenerima i uputio jedno iskreno ljudsko izvinjenje i ponovo još jednom rekao da je Sarajevo otvoren grad i da je svako dobro došao u njega i sigurno da će tako ostati”, naglasio je ministar Avdić.

Turnir je komercijalne naravi i na njemu učestvuje veliki broj klubova iz država s područja bivše Jugoslavije.

Izvor: fokus.ba