UBIJENI DOK SU ČEKALI U REDU ZA VODU: SJEĆANJE NA OSAM SARAJLIJA STRADALIH U ULICI ISEVIĆA SOKAK

Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Stari Grad danas su, učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća, odale počast ubijenim građanima u ulici Isevića sokak kod broja 23.

Na tom mjestu, prije 30 godina, od tenkovske granate ispaljene s agresorskih položaja Vojske RS ubijeno je osam Sarajlija, od kojih dvoje djece, a 19 ih je ranjeno, dok su čekali u redu za vodu.

Od granate ispaljene sa Borija, ubijeni su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Sa mjesta maskra poručeno je kako je veoma važno obilježavati godišnjice stradanja djece i ostalih civila, kao i da je to bitno zbog mlađih generacija, kako strahote agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne bi pale u zaborav.

Na spomen obilježje žrtvama masakra u Isevića sokaku danas su cvijeće položile i porodice ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te Unije civilnih žrtava rata KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izvor: hayat.ba