PRIJETI LI RUSIJA SPUTNJIKOM?

Javnost u Bosni i Hercegovini je uznemirena prijetnjom Igora Kalabukhova, Ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Praktično zbližavanje BiH i NATO-a nazivaju „neprijateljskim korakom“. Rusija će, kaže, morati reagovati.

Bilo bi pogrešno pomisliti kako je Rusiji tek sad zasmetao proces saradnje BiH i NATO-a, koji traje dva destljeća. Naivno bi bilo misliti kako Rusije prvo prijeti, a tek onda reaguje. Još naivnije bi bilo neprimjetiti da ruska „reakcija“ ne traje već godinama.

Nastupi ruskih ambasadora na sjednicama Vijeća za implementaciju mira (PIC) otkrivaju stvarne namjere ruske politike u Bosni i Hercegovini. Ta agenda je transparentna – Ruska Federacija nije zainteresirana za snažnu i integrisanu Bosnu i Hercegovinu. Naprotiv, podstiče i podupire one snage i pojedince koje doprinose slabljenju institucija i države, blokira reforme, onemogućava ubrazan integracijski put BiH, koji bi svim građanima donio kvalitetniji život.

Akcije Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini traju odavno i agresivne su. Za njih je zadužena vojno-obavještajna služba GRU. Ali niz je subjekata i pojedinaca, među njima su brojni i visoki funkcioneri, kao i „intelektualci“, te privredni i medijski subjekti. O tome se glasno govori i u Evropskom parlamentu i u State Departmentu.

„Ruska vlada agresivno koristi široki raspon alata i instrumenata, poput think tankova, višejezičkih televizijskih stanica poput Russsia Today, pseudonovinskih agencija, društvenih mreža i internetskih trolova kako bi se dovele u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Evropa, osigurala domaća podrška i stvorila percepcija o propalim državama u istočnom susjedstvu EU-a”, tako stoji u jednoj od rezolucija Evropskog parlamenta.

Dakle, Rusija ne prijeti tek sad, oni poduzimaju konkretne i agresivne akcije protiv ciljanih država, a među njima je svakako, u vrhu liste, Bosna i Hercegovina.

Ipak, posljednja prijetnja Kalabukhova dolazi u specifičnom trenutku pandemije i intenzivnih nastojanja da se sačuvaju ljudski životi. Prijetnja dolazi istog dana kada su vlasti iz Federacije BiH potpisale ugovor o nabavci ruskih vakcina Sputnjik V, sa sarajevskom kompanijom Medimpex. Da ugovor stupi na snagu, nedostaje mu još samo potpis garancije o isporukama ruske strane u obećanim rokovima. I umjesto potpisa, dobili smo prijetnju i ucjenu.

Ali blokiranja su počela mnogo ranije. Masovnu imunizaciju mogli smo započeti odavno i već do sada imati možda i polovinu stanovništva vakcinisanom. Procese od samog početka usporavaju kadrovi HDZ-a i SNSD-a kroz Vijeće ministara i nadležna ministarstva kojima, uglavnom, rukovode kadrovi Čovićevog HDZ-a. Od ranije su brojni izvještaji i mnogi analitičari navodili kako Milorad Dodik i Dragan Čović zastupaju prorusku politiku u BiH i na Balkanu.

Zbog toga je, sasvim osnovano, postaviti pitanje – Je li Ruska Federacija od samog početka umješana u proces sabotiranja nabavke vakcina za zdravstveni sistem i građane Bosne i Hercegovine? I je li Ruska Federacija osnovni motiv državnih i javnih funkcionera da rade protiv vlastite domovine i svojih sugrađana?

Ovdje treba primjetiti još jedan važan momenat – U trenutku kada je postalo izvjesno da će Federacija BiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, uspjeti nabaviti veće količine vakcina i početi s imunizacijom stanovništva, aktivirali su se brojni medijski „spavači“ GRU-a. Neki su, istina, bili budni, ali su intenzivirili svoje kampanje napada i pravljenja „afera“.

Uslijedili su deseci, pa i stotine objava, kojima su se pokušavali diskreditirati brojni funkcioneri uključeni u nastojanja da se obezbijedi vakcina. Počeli su se pojavljivati i „dokazi“ kako je vakcina mogla biti nabavljena ranije ili kako se plaća više nego što treba. Javnost, sa iskustvom fabriciranih afera, ovog puta nije nasjela, pa je izvučen „as iz rukava“ – Ambasador lično.

Dakle, prijetnju ruskog ambasadora treba čitati i razumjevati šire od onoga što je transparentno napisano. Ništa novo nema u tome da Rusija ne želi da bilo ko i bilo kako sarađuje sa NATO-om. Čak nema ništa novo ni u tome da Rusija prijeti. Novo je samo momentum u kojem se prijeti da će „reagovati“. To, vrlo izvjesno, znači da bi Rusija, zarad svojih interesa, mogla iskoristiti poziciju moći, teškog stanja i onemogućiti isporuku vakcina Sputnjik V Federaciji Bosne i Hercegovine.

Posljedice bi bile strašne. Kolateralna šteta – ljudi, njihovo zdravlje i životi. Je li to Rusiji prihvatljivo? Je li to način da se pokažu „mišići“? Moguće. Ali mnogo je oblasti i tema na kojima Ruska Federacija može i pokazuje snagu. Jedna od njih je sama proizvodnja Sputnjika V. Onemogućavanje vlasti Federacije BiH da za svoje stanovništvo kupi vakcinu koja život znači ne bi pokazalo nikakvu snagu, već ogromnu slabost Rusije.

Izvor:hayat.ba