Zbog rasta broja zaraženih Merkel najavljuje lockdown

Neke savezne pokrajine su već povukle neke mjere ublažavanja i ponovo uvele ograničenja kod privatnih kontakata

Njemačka premijerka Angela Merkel ustvrdila je danas kako ta zemlja ima eksponencijalni rast broja zaraženih, nakon što su o ponovnom eksponencijalnom rastu govorili iz Instituta “Robert Koch”.

– Situacija postaje vrlo ozbiljna. Imamo eksponencijalni rast. Zato je dobro da smo uspostavili kočnicu za opasnosti. Nažalost, morat ćemo upotrijebiti tu kočnicu za nuždu – rekla je Merkel.

Kočnica koju spominje Merkel je mehanizam dogovoren na posljednjem sastanku početkom marta kada je dogovoreno da se lagane mjere otvaranja ukinu u slučaju rasta incidencije iznad granice od 100, čemu se Njemačka svakodnevno približava. Ukidanje tih blažih mjera zapravo znači povratak djelomičnog lockdowna.

Neke savezne pokrajine su već povukle neke mjere ublažavanja i ponovo uvele ograničenja kod privatnih kontakata.

Podsjetimo, Njemačka je nedavno malo olabavila mjere, a stručnjak s Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch” je rekao kako je to razlog zbog kojeg se epidemiološka situacija u toj zemlji pogoršava.

– Na rubu smo trećeg vala, to više nije sporno. Sada smo ublažili mjere, a to ubrzava eksponencijalni rast – rekao je epidemiolog Dirk Brokman (Brockmann) za njemačku televiziju ARD.

Izvor:avaz.ba