Profesorica tražila od učenika da imaju peškire preko glave dok ih ispituje

Oglasio se i sindikat Preporod. U saopćenju poručuju kako se profesorica pokušala snaći da spriječi da učenici tokom online ispitivanja imaju pomoć sa strane

Više roditelja žalilo se na profesoricu zagrebačke Veterinarske škole zbog događaja za vrijeme online nastave fizike. Ona je, naime, tražila od učenika da za vrijeme online ispitivanja drže peškir na glavi, piše Index.hr.

O svemu je dio roditelja obavijestio direktoricu Andreu Đurđević, a cijeli slučaj se ispituje. Ministarstvo je također upoznato sa slučajem.

Oglasio se i sindikat Preporod. U saopćenju poručuju kako se profesorica pokušala snaći da spriječi da učenici tokom online ispitivanja imaju pomoć sa strane. Kažu da je to veliki problem i da je na ovaj način profesorica to pokušala prevenirati.

“Svi oni koji se zgražaju nad postupkom kolegice Bosiljke Vidović Kordić iz zagrebačke Veterinarske škole koja je želeći spriječiti pomoć sa strane prilikom online odgovaranja, tražila od učenika da prekriju glavu peškirom, trebali bi se zapitati što uopće može učiniti nastavnik u situaciji kada učenik zloupotrebljava mogućnost odgovaranja na daljinu. Na ovo pitanje učiteljima i nastavnicima neće odgovoriti ni direktor, ni savjetnik ni ministar. Svi će se oni složiti da je kolegicin potez neumjesan, no niko od njih neće udijeliti savjet, a kamoli jasan odgovor. Odgovora nema danas, kao što ga nije bilo ni prije više od godinu dana, kada se krenulo s nastavom na daljinu.

Šta učiteljima i nastavnicima uopće preostaje? Praviti se da problem ne postoji i učenike ocijeniti ocjenama koje ne proizlaze iz njihovog znanja ili učiniti sve, uključujući i bizaran pokušaj zaštite peškirom, kako bi se učenika ocijenilo ocjenom koja odgovara njegovom znanju i sačuvao dignitet ocjene i ocjenjivanja. Umjesto da se sada na stup srama pribija kolegica koja se pokušala snaći kako je znala i umjela, nemilom događaju treba pristupiti tako da se iz njega izvuče odgovarajuća pouka: u slučaju održavanja online nastave, znanje se provjerava ili usmenim odgovaranjem u školi ili testom koji učenici pišu u školi. Kada Sindikat Preporod priziva zakonske promjene koje će, među ostalim, na drugačiji način riješiti i pitanje ocjenjivanja za vrijeme održavanja online nastave, onda se vodimo ponajprije time da i online škola ostane, koliko je to najviše moguće, Škola. Svi oni koji su se opredijelili za zatvaranje očiju pred ovim problemom, sudionici su u školocidu kao najozbiljnijoj posljedici pandemije covida-19”, stoji u saopćenju kojeg potpisuje Željko Stipić.

Izvor:fokus.ba