Policijski službenici granične policije Stara Gradiška, posumnjali su da se u unutrašnjosti automobila nalazi krijumčarena roba te su u suradnji sa službenicima carine, u prtljažnom prostoru automobila pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka, a za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju.

Policajci su od osumnjičenika privremeno oduzeli fosile raznih veličina i oblika te nastavljaju daljnji rad, kriminalističko istraživanje, kao i podnošenje odgovarajuće prijave nadležnom tijelu.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, danas nastavljaju s postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, savremene čuvaonice. Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe.

Viši kustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić kazao je kako je nakon pregleda, potvrđeno da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti.

– Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije cca 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Također smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove naučne spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Evrope – naglasio je Japundžić.

Dodao je kako izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka hiljada eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima – “kolekcionarima”.